Sjuksköterskan Stefan Krantz tog emot prestigefyllt pris av drottning Silvia

Sjuksköterskan Stefan Krantz tog emot prestigefyllt pris av drottning Silvia

Sju kvinnor och tre män i finkläder och med blombuketter i händerna står uppradade i ett rum med bokhyllor och tittar mot kameran, och drottning Silvia står i mitten.
Den 12 september tog sjuksköterskan Stefan Krantz (trea från höger) emot Queen Silvia Nursing Award 2023 av drottning Silvia tillsammans med de andra pristagarna på kungliga slottet i Stockholm. Foto: Yanan Li, Swedish Care International

Sjuksköterskan Stefan Krantz från Eksjö har precis varit i Stockholm och tagit emot det prestigefyllda priset Queen Silvia Nursing Award 2023 för sin idé om en traumaväska inom demensvården. På eftermiddagen den 12 september tog han emot priset av drottning Silvia under en ceremoni på kungliga slottet.

48-årige Stefan Krantz tog examen som färdigutbildad sjuksköterska den 19 januari 2024 men redan i slutet av december 2023 blev han tilldelad priset för sin idé om en traumaväska inom demensvården. Till vardags jobbar han som legitimerad sjuksköterska på ELSA-enheten på Höglandssjukhuset i Eksjö med placering på ortopedkliniken. Tanken med traumaväskan är att den ska kunna användas av sjuksköterskor inom den kommunala hemsjukvården vid akuta situationer och innan akutvårdpersonal har kommit till platsen. Under torsdagen tog han emot Queen Silvia Nursing Award (QSNA) i kategorin sjuksköterskor eller sjuksköterskestuderande på kungliga slottet och fick även delta i en del andra evenemang i Stockholm.

Hur ser din resa ut till yrket som sjuksköterska?

– Jag är utbildad undersköterska, brandman, journalist och sedan januari även legitimerad sjuksköterska. Jag har dock jobbat med en rad olika yrken genom livet – från vaktmästare till butikschef, från journalist till enhetschef. Den röda tråden är att jag jobbat med människor på lite olika vis.

Hur kändes det att få ta emot priset redan under din utbildning?

– Det var en slags kvitto på att det aldrig är för sent att göra förändringar i livet, att våga testa nya grejer – det är för sent en gång i livet och det är när livet tar slut, fram tills dess kan man göra precis det man önskar och vill. Det var också ett slags kvitto på att man ska våga tro på sig själv och sina egna förmågor.

Hur var det att ta emot priset av drottning Silvia?

– Det kändes till en början nästan lite overkligt, att gå förbi en lång rad med turister som väntade på högvaktombytet. Och att sedan att få vandra över borggården och in i slottet jag troligen aldrig mer kommer att få besöka – det var magiskt på något vis. Ceremonin innehöll jätteintressanta tal, det fanns så otroligt mycket kunskap bland gästerna. Att få ta emot diplom och blommor av drottning Silvia kändes väldigt hedersamt. Tiden var lite knapp så vi växlade endast några artighetsfraser, men det var inte det viktiga i sammanhanget. Hela den här upplevelsen har verkligen känts som ett bevis på att du kan nå oanade mål om man vill.

Du har fått pris för idén om en traumaväska men hur ska du arbeta för att den ska bli verklighet?

– Ja, det är den svåra delen i den här fantastiska resan. Man vinner med själva idén och sen får man ta resterande delen på egen hand, vilket jag visste från början. Och där står jag nu, jag hade önskat någon form av mentor som kan guida vidare eller hjälp till på annat vis att förverkliga idén.

Har du några fler idéer på gång som du vill dela med dig av?

– Under gårdagens Hackathon tillsammans med en av QSNA:s samarbetspartners så kom det ytterligare idéer, det finns verkligen enorma möjligheter att förändra och förbättra både exempelvis arbetsmiljö och patientsäkerhet – med ganska enkla medel ibland. Drömmen hade varit att jobba med verksamhetsutveckling inom region eller kommun, till exempel på Qulturum i Jönköping. Är det något jag brinner extra för så är det just utveckling, ledarskap och förbättring, att hitta arbetssätt, processer eller innovationer som gör arbets- och vårdmiljö bättre.

Nätverk och samarbetspartners

Förutom ceremonin på kungliga slottet i Stockholm består QSNA-priset av diplom, prissumma på 60 000 kronor samt en möjlighet till internationellt nätverksbyggande. Under veckan har Stefan Kratz fått besöka ett flertal samarbetspartners till QSNA, vilket bland annat resulterade i att han ska delta på och vara moderator vid Sjuksköterskedagarna i november tillsammans med Svensk Sjuksköterskeförening.

Stefan Krantz, vinnare av QSNA 2023 i kategorin sjuksköterskor eller sjuksköterskestuderande