Tidiga insatser under barndomen minskar risken för dödlighet vid typ 1-diabetes
Blodsockerkontrollen under barndomen är viktig för att minska risken för komplikationer och död vid typ 1-diabetes. Det visar forskning från John Samuelsson. Långtidsblodsocker vid diagnos av typ 1-diabetes under barndomen kunde däremot inte förutsäga hur sjukdomskontrollen utvecklas under uppväxten. Den 8 maj disputerar John Samuelsson.
John Samuelsson är överläkare på barn- och ungdomsmedicinska kliniken på Länssjukhuset Ryhov samt doktorand vid institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper, avdelningen för barns och kvinnors hälsa, på Linköpings universitet. För sin doktorsavhandling valde han ämnet dödlighet hos personer som drabbats av typ 1-diabetes under barndomen samt om dödlighet är relaterat till blodsockerkontroll och samsjuklighet under barndomen.
– Typ 1-diabetes är en livslång sjukdom som drabbar cirka 900 barn och ungdomar i Sverige varje år. Sjukdomskontroll vid diabetes mäts genom ett blodprov, HbA1c eller långtidsblodsocker, som avspeglar blodsockernivåerna de föregående 2-3 månaderna. Tidigare studier har visat att högt värde på långtidsblodsockret är kopplat till ökad risk för komplikationer av sjukdomen, som till exempel skador på blodkärl i ögon, njurar och nerver samt även en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, säger John Samuelsson.
Enligt Samuelsson har andra studier på vuxna visat att HbA1c-värdet är kopplat till risk för att dö i förtid. Tidigare forskning visar även på att det är viktigt att ha kontroll på sjukdomen redan under barndomen för att minska risken för komplikationer av diabetes i framtiden. Personer med typ 1-diabetes har förhöjd risk att drabbas av andra autoimmuna sjukdomar, som till exempel glutenintolerans och sköldkörtelsjukdom. Det finns studier som tyder på att samsjuklighet med andra autoimmuna sjukdomar kan påverka blodsockerkontrollen.
Få avled av låg blodsockernivå
Resultatet i doktorsavhandlingen visar att värdet på långtidsblodsockret (HbA1c) vid debut av typ 1-diabetes inte kan förutsäga hur sjukdomskontrollen kommer att utvecklas under uppväxten.
– Barn och ungdomar som drabbas av typ 1-diabetes har en ökad risk för att dö i förtid, även som unga vuxna. Under barndomen hade de här personerna förhöjt långtidsblodsocker. Det finns hos många familjer, där ett barn har typ 1-diabetes, också en oro för att barnet skulle kunna avlida av lågt blodsocker, men väldigt få kunde med säkerhet konstateras ha avlidit av hypoglykemi, det vill säga låg blodsockernivå, säger John Samuelsson.
Kraftfull behandling av unga
Studierna visar också att andra autoimmuna sjukdomar är vanliga hos unga personer med typ 1-diabetes. Risken för de sjukdomarna ökar redan från att personen har fått sin diagnos av typ 1-diabetes, men de medför inte en ökad risk för död eller en sämre sjukdomskontroll.
– Kunskap om risken för död vid typ 1-diabetes är viktig och studierna styrker ytterligare behovet av att behandla barn och ungdomar kraftfullt för att nå en bra sjukdomskontroll tidigt i livet. Därmed kan förhoppningsvis risken för att dö av typ 1-diabetes minska. Kännedom om risken att drabbas av andra autoimmuna sjukdomar vid typ 1-diabetes är viktig för att uppmärksamma och tidigt kunna diagnosticera och behandla dessa, säger John Samuelsson.
Ingångar till vidare forskning
Inför framtiden ser John Samuelsson att det finns fler ingångar till vidare forskning inom området. Han ser att det skulle behövas studier om hur socioekonomiska faktorer påverkar HbA1c-värdet samt risken för dödlighet. Även studier om effekten av ny diabetesteknik som kontinuerliga blodsockermätare och avancerade insulinpumpar skulle behövas. En annan ingång vore hur exempelvis psykiatrisk sjukdom eller drogmissbruk påverkar dödligheten och blodsockerkontrollen.
Ta del av disputationen
John Samuelsson disputerar med sin doktorsavhandling ”Metabolic Control, Morbidity and Mortality in Type 1 Diabetes with Onset in Childhood/Adolescence” onsdag den 8 maj klockan 13.00. Disputationen går att ta del av i salen Originalet på Qulturum vid Länssjukhuset Ryhov eller digitalt via Zoom-länk.
Mötes-ID: 622 6194 8067
Lösenkod: 657984