Trots utmaningar och höga kostnader är prognosen för Region Jönköpings län bättre än budget
Antalet anställda fortsätter att öka i Region Jönköpings län samtidigt som sjukfrånvaron minskar. Kostnaden för hyrläkare är fortsatt hög. Länstrafiken och flera verksamhetsområden inom hälso- och sjukvården har minusresultat. Det ekonomiska resultatet i sin helhet för årets fyra första månader landar dock på 139 miljoner kronor bättre än i budget.
Regionstyrelsen fick en genomgång av delårsrapport 1 på sitt sammanträde den 4 juni, vilket är en uppföljning av ekonomin och verksamheten under årets fyra första månader. Delårsrapport 1 kommer att fastställas på regionfullmäktige den 11 juni.
– Inträdet i Nato och det ekonomiska läget påverkar vårt sätt att arbeta. Säkerhetsläget är fortsatt oroligt ur flera perspektiv, både utifrån det som händer i världen och i Sverige. Beredskapsarbetet har fått mer resurser från staten och vi håller på att bygga ut Region Jönköpings län som organisation som en del av det civila försvaret, säger Rachel De Basso (S), ordförande i regionstyrelsen.
Ekonomiska läget
Med undantag för Folktandvården har alla verksamhetsområden inom hälso- och sjukvården utmaningar och ett underskott mot budget. Serviceresor inom Länstrafiken har en negativ budgetavvikelse, vilket bland annat beror på fler resande och längre resor. Under inledningen av 2024 är verksamhetens nettokostnad 88 miljoner kronor sämre än budget medan intäkter i form av skatter, utjämning och generella statsbidrag är 91 miljoner kronor bättre. Det gör att verksamhetens resultat är 3 miljoner kronor bättre än budget även om det visar minus 110 miljoner kronor. När även finansnetto, med tillgångar och pensionsskulder, är inräknat landar resultatet på 139 miljoner kronor bättre än budget för perioden till och med april.
– Årets investeringar ser ut att hamna lite högre än budgeterat men ekonomiskt ligger vi ändå bra till. Prognosen för kommande årsresultat har ett underskott på 644 miljoner kronor, men det är ändå 120 miljoner kronor bättre än budget 2024 som har ett minusresultat på 764 miljoner kronor, säger Maria Berghem.
Region Jönköpings län har budgeterat för ett minusresultat 2024, som beror på tillfälligt kraftig ökad kostnad för pensioner. Kommunallagen tillåter minusresultat om det finns synnerliga skäl som är förenliga med god ekonomisk hushållning och om det är under begränsad tid. I flerårsplanen finns det med ett plusresultat för 2025, då konjunkturen beräknas svänga.
Andel hyrpersonal
Kostnaden för hyrpersonal under årets första månader har minskat som helhet jämfört med samma period 2023, men ligger högre än både 2021 och 2022. Det är framförallt antalet hyrläkare som ligger förhållandevis högt, där det är en minskning inom specialistsjukvården men en ökning hos vårdcentralerna. Antalet hyrsjuksköterskor har minskat inom samtliga områden.
– Det finns en långsiktig plan för läkarförsörjning, bemanning och schemaläggning för att verksamheterna ska kunna minska beroendet av hyrpersonal. Kostnaden för hyrläkare har minskat med 12 procent medan kostnaden för hyrsjuksköterskor har minskat med 70 procent, men siffrorna ligger än så länge en bit från målvärdet för andel hyrpersonal, säger Maria Berghem.
Antal anställda ökar
I Region Jönköpings län mäts antalet medarbetare i begreppet årsarbetare, som motsvarar en heltidsanställd under ett års tid. Vid slutet av april hade Region Jönköpings län totalt 11 709 anställda, vilket kan jämföras med 11 476 anställda vid slutet av april 2023. Totalt arbetar det 335 fler årsarbetare under perioden januari till och med april, jämfört med samma period förra året. Däribland 23 fler läkare och 92 fler sjuksköterskor inklusive barnmorskor. Sjukfrånvaron har minskat under årets fyra första månader, jämfört med samma perioder under åren 2021-2023. Det gäller både kortvarig och långvarig sjukskrivning.
Digital omställning inom hälso- och sjukvården
Inom hälso- och sjukvården har den digitala omställningen fortsatt genom exempelvis webbtidbokning, e-tjänster hos 1177 och digital hälsodeklaration. Alla vårdcentraler har infört 1177 direkt, den nya digitala ingången till vården, med symptombedömning, hänvisning och chatt. Region Jönköpings län har bland de bästa resultaten i landet när det gäller tillgänglighet. Exempelvis har andelen patienter som fått sin operation inom 60 dagar ökat från 67 till 78 procent. Den avgiftsfria vaccinationen för barn mot fästingburen hjärninflammation (TBE) har kommit igång. TBE-vaccinationen har även upphandlats som ett komplement till vaccination på vårdcentralerna.
Arbete med kollektivtrafiken
Inom kollektivtrafiken pågår det arbete med att teckna avsiktsförklaringar med länets kommuner. Syftet är att skapa en gemensam bild över hur kollektivtrafiken ska utvecklas och tydliggöra ansvarsfördelning. De nya eltågen som är beställda kommer enligt plan levereras under första delen av 2025. Region Jönköpings län håller på att teckna en avsiktsförklaring med Region Kalmar län om att ta över fyra stycken bimodala tåg, som går att köra på de oelektrifierade sträckorna. Antalet resor inom både allmän kollektivtrafik och serviceresor slutade förra året på nästan samma nivå som före pandemin. I år är resandemålet höjt och hittills når resandet målet för årets fyra första månader.
Smålands musik och teater
Biljettförsäljningen inom Smålands Musik och Teater (SMOT) som helhet har ökat och det har varit mer publik än vad som har varit målet för flera föreställningar. Samtidigt har det inte varit lika stort intresse från publiken vid föreställningar för barn och ungdom, där har det dock varit en viss förskjutning i hur produktionerna ligger, jämfört med 2023. Publikantalet för föreställningar utanför Kulturhuset Spira och i länet når inte heller upp till målet och ligger på en lite lägre nivå jämfört med föregående år.