Koncept med tidiga hälsoinsatser för barn och unga sprids vidare

Koncept med tidiga hälsoinsatser för barn och unga sprids vidare

En pojke och en flicka sitter på ett betongsteg på en skolgård och tittar mot en skolkompis som kommer gående.
Resultatet från pilotprojektet med elevhälsocentral visar på att fler barn och unga har fångats upp och fått stöd samt att större andel exempelvis rör på sig mer och sover bättre. Foto: Victoria Henriksson/Johnér Bildbyrå

Samarbetet med tidiga insatser runt fysisk, psykisk och social hälsa för barn och unga har fallit väl ut. Pilotprojektet med elevhälsocentral har genomförts på Junedalsområdet i Jönköping och konceptet kommer spridas vidare i länet. Resultatet visar på att fler barn och unga har fångats upp och fått stöd samt att större andel exempelvis rör på sig mer och sover bättre.

Pilotprojektet där barn och ungas hälsa sätts i centrum har genomförts tillsammans av Jönköpings kommun och Region Jönköpings län under läsåret 2023-2024. Samarbetet har berört cirka 2800 elever ifrån Junedalsområdet. Inom projektet har det skett en samverkan mellan skolorna, elevhälsan, ung fritid, socialtjänsten, barn- och ungdomshälsan och vårdcentralerna.

– Elevhälsocentralen ska vara en naturlig fortsättning efter familjecentralen. Vi vill ju att alla barn och unga ska klara av skolan och då är det viktigt att möta de yngre i deras vardag och tidigt fånga upp de som behöver stöd. För barnen ska det inte spela någon roll om det är skolan, socialtjänsten eller vården som hjälper dem, säger Erik Nilsson, utbildningsdirektör i Jönköpings kommun.

Samarbetet har fallit väl ut och nästa steg är att sprida konceptet med elevhälsocentral vidare runt om i länet. Övriga skolområden i Jönköpings kommun, varje kommun i länet och verksamhet från Region Jönköpings län i alla länsdelar kommer att bjudas in för samtal och dialog om konceptet.

Olika perspektiv på yngres behov

Arbetssättet innebär att den som uppmärksammar behovet av stöd hos ett barn kan använda ett konsultationsteam som bollplank. Konsultationsteamet bidrar med olika perspektiv och består av skolpsykolog, familjestödjare och fritidsledare samt representant från mottagningsenheten, barn- och ungdomshälsan och vårdcentral.

– De olika perspektiven bidrar verkligen till att barnens hälsa sätts i centrum. Insatserna är olika och ibland räcker det med att få kontakt med en idrottsförening och ibland behöver vården kopplas in. Med de här tidiga insatserna runt fysik, psykisk och social hälsa hoppas vi på att färre behöver stöd eller vård senare i livet, säger Agneta Ståhl, sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län.

Huskurer ger resultat

Parallellt med stödet till barn och familjer har det genomförts hälsofrämjande och förebyggande arbete riktat till alla barn och unga. Det handlar om SKR:s fem huskurer för psykisk hälsa: bli andfådd varje dag, se till att du får återhämtning genom sömn och hjärnvila, träffa en vän en gång i veckan, följ ditt hjärta och tro inte på allt du tänker. Resultatet över tid visar på en ökad andel elever som rör på sig mer, sover bra eller mycket bra, är nöjda eller mycket nöjda med tid som används till att chilla samt att de alltid eller nästan alltid kan säga vad de tycker.

Kort om elevhälsocentral

  • Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till en god uppväxt och en meningsfull fritid. Därför behöver olika aktörer som möter barn och unga arbeta med hälsofrämjande och förebyggande arbete för att ge alla barn rätt till bästa uppnåeliga hälsa.
  • Projektets syfte är starta upp en fördjupad samverkan mellan ung fritid, socialtjänst, skola samt hälso- och sjukvården. Fokus ligger på tidiga insatser och det ska finnas tydliga roller och samsyn om vilka verksamheter som ska agera enskilt eller tillsammans.
  • Varje barn eller ungdom ska känna att de får det stöd, den behandling och/eller den vård de har behov av utan att behöva vända sig till fler instanser än nödvändigt. Antingen ensamma eller tillsammans med vårdnadshavare.
  • Målet är att ge barn och vårdnadshavare professionell kunskap och verktyg för att förbättra hälsan hos barn. Det ska gå snabbare att få hjälp och det ska underlätta för föräldrar att ha kontakt med flera aktörer.
  • Projektarbetet med samverkan mellan länets kommuner och Region Jönköpings län är en del i länsarbetet för att skapa bästa platsen att växa upp leva och bo på.

 

Samverkan elevhälsocentral