Ny forskning: Dans för Parkinson möter behoven hos de som drabbats av sjukdomen

Ny forskning: Dans för Parkinson möter behoven hos de som drabbats av sjukdomen

En kvinna sitter på en stol i ett större rum och håller upp båda armarna i luften medan andra deltagare som sitter i en ring följer hennes rörelse.
Katarzyna Filipowicz leder ett av danspassen för personer med Parkinsons sjukdom på Kulturhuset Spira i Jönköping. Foto: Johan W Avby

En ny studie visar att aktiviteten Dans för Parkinson möter de specifika behoven som finns hos de som drabbats av sjukdomen. Studien ger stöd för att det behövs fler hälsofrämjande aktiviteter som komplement till den traditionella hälso- och sjukvården. På måndagen den 21 oktober presenteras resultatet av forskarna som en programpunkt i den digitala festivalen Kultur för hälsa.

Studien är gjord genom ett samarbete mellan Sahlgrenska Universitet i Göteborg, Jönköpings University och sektion Folkhälsa i Region Jönköpings län. Artikeln ”Dance for Parkinson, multifaceted experiences of persons living with Parkinson’s Disease” är nyligen publicerad i tidskriften Scandinavian Journal of Occupational Therapy. Folkhälsoutvecklarna Katarzyna Filipowicz, Ida-Klara Johansson och Paula Bergman från sektion Folkhälsa är medförfattare i artikeln.

Vad är dans för Parkinson?
– Dans för Parkinson är en speciellt anpassad dansaktivitet för personer med Parkinsons sjukdom där dans är ett redskap för att främja den fysiska, psykiska, kognitiva och sociala hälsan. I Dans for Parkinson får deltagarna möjlighet att utforska rörelse och musik på ett sätt som är uppfriskande, stimulerande och roligt. Deltagarna tycker om den konstnärliga och kreativa uttrycksformen och uppskattar social interaktion och glädje i dansen, säger Katarzyna Filipowicz.

Varifrån kom initiativet om att göra en forskningsstudie?
– Här i Region Jönköpings län har vi erbjudit Dans för dig med Parkinson sedan 2013 och dansgrupper har vuxit fram på flera håll i landet sedan 2015. Sektion Folkhälsa tog initiativ till studien i samverkan med Jönköpings University och Sahlgrenska Universitet för att ta reda på mer kunskap om effekter av Dans för Parkinson i Sverige. Dessutom ville vi försöka visa på värdet av hälsofrämjande insatser vid Parkinsons sjukdom som komplement till mer traditionell medicinsk behandling och rehabilitering, säger Katarzyna Filipowicz.

Hur har studien gått till?
– Syftet med studien var att utvärdera deltagarnas upplevelse av dansen och dess påverkan på dagliga aktiviteter, hälsa och välbefinnande. Deltagarna i den aktuella fokusgruppsstudien rekryterades från en samtidigt pågående kvantitativ studie med 76 deltagare i elva dansgrupper runt om i Sverige. De som accepterade deltagandet delades in i fyra fokusgrupper. Sedan ställde forskarna öppna frågor till fokusgrupperna utifrån en intervjuguide som täckte olika frågeområden. Frågorna gällde möjliga effekter på fysiskt, kognitivt eller socialt välbefinnande och på deras förmåga att utföra aktiviteter i det dagliga livet, säger Ida-Klara Johansson.

Vad har studien kommit fram till?
– Resultaten visar hur dansen påverkade deltagarnas hälsa och välbefinnande och lyfter fram vikten av att delta i meningsfulla aktiviteter. Studien visar att hälsa och välbefinnande förbättras av den mångfacetterade upplevelsen som Dans for Parkinson är. Det är en njutbar aktivitet som möter de specifika behoven som finns hos personer som lever med de fysiska, psykologiska, sociala och kognitiva konsekvenserna av Parkinsons sjukdom, säger Ida-Klara Johansson.

Hur kan resultatet användas i framtiden?
– Den här studien kan vara en grund för vårdpersonal att hänvisa patienter med Parkinsons sjukdom till en meningsfull aktivitet som Dans för Parkinson. De flesta tidigare kvalitativa studier som visar positiva hälsoeffekter av Dans för Parkinson är gjorda i andra länder än i Sverige. Därför är det värdefullt att vi har en studie som har ett nationellt förhållningssätt och uppmuntra till mer forskningar i det här växande området. Det behövs fler hälsofrämjande och förebyggande aktiviteter som ett komplement till den traditionella hälso- och sjukvården för att möta de hälsoutmaningar som finns i samhället idag, säger Katarzyna Filipowicz.

Presentation och dans på Kultur för hälsa-festivalen

  • På måndagen den 21 oktober presenteras resultatet från studien om Dans för Parkinson av forskarna Ingrid Andreasson Iolanda Santos Tavares Silva som en del av den digitala festivalen Kultur för hälsa. Inslaget går att se fram till den 24 oktober.
  • För de som även vill testa på dansaktiviteten så går det ta del av Sittande dans med Katarzyna Filipowicz från och med den 21 oktober.
  • Festivalen är kostnadsfri och öppen för alla men det behövs en anmälan för att ta del av utbudet.

 

Program för Kultur för hälsa och anmälan

Artikeln om studien ”Dance for Parkinson, multifaceted experiences of persons living with Parkinson’s Disease

Läs mer om dans för dig med Parkinson