Kultur

Visning och spridning

Två ungdomar sitter på taket till sin bil och kollar på utomhusbio på en parkering.
Värnamo Filmhistoriska Festival är Sveriges enda renodlade filmfestival med inriktning på den svenska filmhistorien. Under festivalen 2024 arrangerades en drive-in-bio på parkeringen utanför Gummifabriken i Värnamo. 2025 års upplaga av festivalen kommer att äga rum den 24-27 april. Foto: Alin Popescu

Alla medborgare ska ha tillgång till ett brett utbud av film och rörliga bilder i olika former. Vi arbetar också för att stärka biografen som visningsplats – film är ju bäst på bio!

Film och rörliga bilder kan visas på olika platser och i olika sammanhang. I samverkan med kommuner, föreningsliv och näringsliv arbetar vi för att utveckla och göra utbudet av film större och bredare för dig som invånare. Vi vill tillgängliggöra berättelser– från vår egen region till världens alla länder.

Vi stöttar dig som arrangerar eller vill arrangera filmvisningar för publik. Kanske vill du utveckla din biografverksamhet, starta en filmklubb, filmförening eller en filmfestival? Vi stöttar, samarrangerar, omvärldsbevakar och fortbildar. Vi vill också lyfta fram våra lokala filmskapare och ge dem möjlighet att visa sina verk på biograf.

Tävla med din film på länets festivaler

Två gånger om året har du som filmare möjlighet att tävla och visa din film på bioduken. Förutom att din film får möta en publik finns en summa pengar i prispotten.

Nya filmskapare kortfilmstävling

Ping filmfestival

Filmåret i siffror

Statistiksamlingen Filmåret i siffror ger varje år svar på några av de vanligaste frågorna om filmen i Sverige. Här kan du bland annat läsa vilka svenska filmer publiken valde, hur svensk film finansierades, hur många svenska filmer som regisserades av kvinnor och vilka strömningstjänster som hade flest svenska filmer 2022.

Filmåret i siffror 2022 (Extern länk)