Grattis Maria Ekholm!

Grattis Maria Ekholm!

Maria Ekholm tar emot ett anslag från Castenbäcksstiftelsen
Maria Ekholm tar emot ett anslag från Castenbäcksstiftelsen

Maria Ekholm, docent och överläkare vid onkologkliniken, Länssjukhuset Ryhov och Linköpings Universitet är en av tre forskare i Sverige som tilldelats ett prestigefyllt anslag från Castenbäcksstiftelsen.

Anslaget på 350 000 kronor delades ut för att stödja Maria Ekholms forskning om blodbiomarkörer för monitorering av spridd bröstcancer. 

– Vi analyserar till exempel cirkulerande tumör DNA (ctDNA) som är små DNA fragment som frisätts från cancerceller till blod och andra kroppsvätskor. Genom att följa hur nivåerna förändras i blodet får vi information om hur väl patientens cancerbehandling fungerar och upptäcka när cancersjukdomen börjar tillväxa.

Genom regelbundna blodprov kan antal röntgenkontroller minska

Målet med forskningen är att kunna använda detta för att individanpassa behovet av röntgenkontroller hos patienter som behandlas för spridd bröstcancer. Patienterna kommer då att lämna blodprov regelbundet och så länge blodprovet visar att biomarkörerna är låga så kan man avstå eller minska på röntgenkontrollerna för att sedan återuppta dem när biomarkörnivåerna börjar stiga som tecken på att tumören börjar växa. De första resultaten visar att man med detta koncept hade kunnat avstå från två tredjedelar av alla röntgenkontroller.

– Studien pågår och vi kommer även undersöka om det finns andra biomarkörer som kan komplettera den information vi får med ctDNA. Det är viktigt eftersom många patienter med spridd bröstcancer har lång förväntad effekt av cancerbehandlingen, inte sällan under flera år. Dessutom har många patienter med spridd bröstcancer skelettmetastaser och det kan vara svårt att värdera hur väl behandlingen fungerar med sedvanliga röntgenmetoder. Vi tror också monitorering kommer kunna förbättra uppföljningen av dessa patienter och ge oss läkare bättre underlag för behandlingsbeslut, säger Maria Ekholm.