Hon är Årets Djurskötare 2024

Hon är Årets Djurskötare 2024

Flera personer på rad, varav en kvinna som vunnit ett pris. Hon har blommor och diplom i famnen.
Carina Fischerström (tvåa från höger), ladugårdsförman och instruktör på Tenhults naturbruksgymnasium, uppvaktas med blommor och diplom av bland andra landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Foto: Tenhults naturbruksgymnasium

Carina Fischerström, ladugårdsförman och instruktör på Tenhults naturbruksgymnasium i Tenhult har tilldelats priset Årets Djurskötare® 2024.

– Carina Fischerström sköter korna minutiöst och lär eleverna samma ordning och reda. Det gör att både djur och människor mår bra och trivs i ladugården på Tenhult, säger Marianne Lindberg, tf chefredaktör på Tidningen Husdjur som delar ut priset tillsammans med Ladugårdsförmännens Riksförbund.

Priset på 10 000 kronor till en utbildningsresa, en statyett, diplom och blommor överlämnades av landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på Elmia Land och Lantbruk där juryns motivering också lästes upp:

”Välslipade rutiner ger en god djurhälsa och hög djurvälfärd för besättningen på Tenhults Naturbruksgymnasium. Med engagemang och noggrannhet får Carina Fischerström såväl djur som människor att trivas i ladugården. Här formas morgondagens djurskötare som tack vare hennes arbete tar med sig värdefull kunskap om djurskötsel för en hållbar och lönsam mjölkproduktion.”

Årets Djursjukskötare beskrivs som ett av mjölkbranschens finaste priser. Hur känns det att få det?

– Det känns verkligen roligt och ärofyllt, det blev större än jag trodde, säger Carina Fischerström.

Tidningen Husdjur lyfter att du står för en ”minutiös skötsel av korna" och lär eleverna "samma ordning och reda” vilket får både djur och människor att trivas. Vad känner du när du hör det?

– Jag blir glad. Och ja, jag erkänner att jag kanske är lite petig ibland, men det är roligt och det lönar sig. Det går lika fort att hålla den standarden när man gör det hela tiden. Och trivs gör vi tillsammans när vi har roligt, äter och fikar ihop.

Vad utmärker en bra djurskötare?

– Ödmjukhet och förståelse inför att alla djur är olika och att lyssna på andra med erfarenhet. Det gäller att öva upp sitt djuröga, att läsa av djuren. För mig går en bra djurskötare gärna ett par extra varv i ladugården för att hitta de där sista små, men viktiga detaljerna. Man behöver nog också vara lite tokig och älska kor. För många år sen fick en av eleverna på skolan en fråga på ett prov om hur mjölk blir till. Han svarade det han såg: ”man ger dem protein, vatten och kärlek".

Årets Djurskötare instiftades 1999 av Tidningen Husdjur i samarbete med Ladugårdsförmännens Riksförbund. Priset tillkom för att uppmärksamma de duktiga djurskötare som varje dag ser till att skapa det välmående och den höga djurvälfärd som krävs för en framgångsrik och högkvalitativ mjölkproduktion.