Samtal ska göra livet bättre
Samtal om livet. Ja, så heter kursen. Personer som går kursen kan i grunden vara vem som helst, som vill och behöver stanna upp och ta sig tid att fundera över hur man lever sitt liv och hitta mer hållbara vägar framåt, både utifrån hälsa och vad som är viktigt för en.
Marie Rydell, psykolog på vårdcentralen Hälsan 2 i Jönköping, har erfarenhet av samtalen och vad de kunnat betyda för personer som deltagit i kursen.
- Vi gjorde en systematisk utvärdering som del av vårt förbättringsarbete för några år sedan där det framkom väldigt positiva utvärderingar från de patienter som vi hade som gick kursen, både i upplevelsen av att gå gruppen och att man haft hjälp av den. En jätteviktig aspekt som jag tycker är så värdefull med den här kursen är att den inte fokuserar på behandling av den aktuella sjukdomen eller ohälsan utan på friskfaktorer och hur man utifrån just sin situation kan ta steg i riktning mot det liv man längtar efter. På det sättet blir det verkligen ett bra komplement till det sjukvården erbjuder, säger hon.
Samtal om livet är en bred insats där man arbetar med olika aspekter i livet, varje kurs består av tre till sex deltagare och man träffas i gruppen elva gånger. Varje träff har ett specifikt tema.
Personer som går kursen kan i grunden vara vem som helst, bara man känner att man vill förbättra livet och hur man lever, fokus för samtalsgrupperna har varit personer i åldrarna 20 till 65 år.
Arbetet med samtal om livet görs tillsammans med Origo resurs som erbjuder samtalsgrupper i hela Jönköpings län i samarbete med Region Jönköpings län. Verksamheten finns nu i nio kommuner i Region Jönköpings län; Jönköping, Vaggeryd, Värnamo, Sävsjö, Vetlanda, Nässjö, Eksjö, Tranås och Mullsjö
- Vi remitterar patienter från oss till Origo resurs, det handlar om patienter där vi tror att samtal om livet kan göra stor nytta. De här samtalen är relevanta för väldigt många människor, säger Marie Rydell, psykolog på vårdcentralen Hälsan 2 i Jönköping.
Innan patienterna remitteras till samtal om livet görs en individuell bedömning vid vårdcentralen, dessa sker via psykosociala enheten, eller läkarbesök med läkare som känner sin patient.
- För oss har det varit en jätteresurs. För en del blir det här en första insats, för andra kan det bli ett bra andra steg efter att ha fått en riktad behandling inom sjukvården, säger Marie Rydell.
Att samtal om livet sker genom gruppsamtal kan, förstås, vara en utmaning för många. Marie Rydell menar att man genom gruppsamtal kan få ett helt annat perspektiv än vad man får genom enskilda samtal med till exempel en psykolog.
- Man kan få perspektiv när man hör andra personer och vad de kämpar med i sina liv, och man känner att man kan ge något till andra personer. Men självklart kan det vara en utmaning att prata med personer man inte känner, även om min upplevelse under min tid som psykolog är att stigmat kring psykisk ohälsa har minskat. Sen kan det vara en utmaning att få personer att vara med eftersom man måste passa en viss tid varje vecka under tiden kursen pågår, och det kanske inte alltid passar med övriga livet.
Men det är inte bara för patienter det kan vara en utmaning, även för personalen vid en vårdcentral kan det vara svårt att införliva nya arbetssätt när man sitter med en patient.
- Jag vet hur svårt det kan vara att komma ihåg en ny insats vi kan erbjuda det när man sitter med en patient. Det är lättare som vårdpersonal att sälja in när man känner att man kan det man pratar om och har egna upplevelser av patienter som har tagit del, och blivit hjälpt av de här samtalen, säger Marie Rydell. Där har vi haft stor hjälp av den personliga kontakten vi haft med Origo resurs och att de också kan komma på ett APT och berätta om sin verksamhet.