Nu lanseras länets första cykelbokslut

Nu lanseras länets första cykelbokslut

En kvinna i vinröd jacka och svart cykelhjälm cyklar med sjön Vättern i bakgrunden
Jönköpings läns första cykelbokslut visar att det finns utmaningar, men också händer en hel del för att öka cyklingens status. Foto: Johan W Avby

Region Jönköpings län lanserar sitt första samlade bokslut över kommunernas cykelarbete under 2023.

- En viktig del för att uppnå en tillgänglig, säker och hållbar infrastruktur är det regionala arbetet med cykelfrämjande åtgärder. Med länets första cykelbokslut kan vi se att det händer en hel del i länets kommuner för att öka statusen för cykling. Samtidigt delar vi samma utmaning som resten av Sverige i att cyklingen inte ser ut att öka andelsmässigt. Bokslutet pekar ut möjliga områden för kommunerna att satsa lite extra på. En annan styrka är att den ger kommunerna en möjlighet att jämföra sig med varandra och sporra till utveckling av sitt cykelarbete, säger Tommie Ekered (M), ordförande nämnd för trafik, infrastruktur och miljö.

Cykelbokslutet visar att potentialen för ökad cykling i länet är stor, då många invånare har nära till sitt arbete. Enligt kollektivtrafikbarometern har 41 procent av de svarande en resväg på fem kilometer eller kortare mellan hemmet och arbetet. Hållbart resande, där cykling är inkluderat, står idag för en tredjedel av de privata pendlingsresorna i länet. Bokslutet visar även att förmånscyklar har blivit ett populärt och effektivt sätt för arbetsgivare att uppmuntra sina anställda att välja cykeln. Nästan hälften av länets kommunala arbetsgivare erbjuder förmånscyklar, vilket ytterligare stärker cykelns roll som en hållbar transportlösning.

”Det är svårt att hitta något dåligt med cykling”

- Cykeln har en sådan otrolig potential att lösa de utmaningar vi står inför vad gäller klimatförändringarna. Vi vet att transporter, och då främst persontransporter, är den största utsläppsposten av koldioxid. Så lösningen finns redan framför ögonen på oss. Cykeln är tyst, den tar knappt någon plats, släpper inte ut några avgaser, är förhållandevis billig i inköp och drift och ger cyklisten aktiv mobilitet. Det är svårt att hitta något dåligt med cykling faktiskt. Länets första cykelbokslut visar att det händer mycket i länets kommuner. Men att det också finns mycket kvar att göra för att ge cykeln den status den verkligen förtjänar, säger Mattias Bodin, projektledare, Energikontor Norra Småland.

Cykelbokslutet har sin utgångspunkt i den regionala cykelstrategin som antogs av regionfullmäktige i juni 2022. Bokslutet är en uppföljning av strategin och fungerar som en uppdatering och utvärdering av strategins mål och åtgärder. Genom att analysera utvecklingen av cykling är det möjligt att identifiera trender, lyfta fram viktiga insatsområden och uppmuntra länets aktörer till att förbättra sina cykelinsatser.

Mer information och nedladdningsbar PDF av cykelbokslutet  (länk) 

Kontaktperson:
Mattias Bodin
projektledare, Energikontor Norra Småland
076-135 76 22, mattias.bodin@rjl.se