Nu påbörjas vaccinationsperioden
Vaccinationsperioden har nu påbörjats. Förra hösten vaccinerade sig 75 procent mot influensan och 76 procent mot covid-19. – Men i de allra känsligaste grupperna, till exempel de som är 80 år och äldre, vill vi nå betydligt högre än 75 procent, säger David Edenvik, smittskyddsläkare.
Under tisdagen påbörjades höstens vaccinationskampanj. De kommande fyra veckorna är, generellt sett, de mest intensiva för vårdcentralerna och Region Jönköpings län beräknar att omkring 76 000 personer kommer att vaccinera sig.
Kristina Elmvret är vårdenhetschef på Bräcke Diakoni vårdcentralen Lokstallarna som under första dagen av vaccinationsperioden förra hösten tog emot ungefär 400 patienter.
Kristina Elmvret berättar att man har meddelat alla sina listade patienter över 80 år personligen om att det är dags att vaccinera sig.
– Vi har fem pensionerade sjuksköterskor som kommer in och hjälper till med vaccinationer. Det är vi jättetacksamma för. Vi fick beröm för vår logistik av patienterna förra året. Vi hade drop-in och vi hade planerat med ingång på ena sidan och utgång på andra. Vi har många vaccinatörer, det är klart att det kan bli lite väntetider, men det flöt på bra, säger hon.
Höga mål
När det gäller vaccinationsgraden är det internationella målet att 75 procent ska vaccinera sig. Det nämner smittskyddsläkarna inom Region Jönköpings län också som en miniminivå.
Förra hösten vaccinerade sig 75 procent mot influensan och 76 procent mot covid-19.
– Men i de allra känsligaste grupperna, till exempel de som är 80 år och äldre, vill vi nå betydligt högre än 75 procent, säger David Edenvik.
Tidigare år har vaccinationer mot såväl covid-19 som influensan tagits i november, men i år är den tidigarelagd.
– Det är främst för att covidsmittan brukar krypa upp lite redan i oktober. Toppen av influensan brukar ligga i januari februari, men då har man fortfarande ett bra skydd, säger Malin Bengnér.
– Det är viktigt att veta att Covid-19 ger ännu mer allvarlig sjukdom än vad influensa gör, och därför är det viktigt att ha ett skydd mot båda sjukdomarna, fyller David Edenvik i.
Varför är det viktigt att vaccinera sig?
– Vaccin är det bästa och effektivaste sättet att skydda sig mot att bli sjuk i covid-19 eller influensa. Den som tillhör en riskgrupp har en förhöjd risk att bli allvarligt sjuk av dessa infektioner, med till exempel svårigheter att andas, säger Malin Bengnér.
– Dessutom kan andra sjukdomar försämras i samband med infektionerna, tillägger David Edenvik. Du kan få ökade besvär av din hjärtsvikt, KOL eller diabetes, och det är inte säkert att dessa försämringar går tillbaka efter infektionen.
De båda smittskyddsläkarna förväntar sig alltså att det blir en covidsmittspridning även denna höst. De är noga med att poängtera att pandemin inte är över – höstens vaccinationer är viktig och även om man har tagit en vårdos mot covid-19 behöver man fylla på sitt skydd.
– Hur många doser du har tagit spelar inte så stor roll, det är tiden som gått mellan doserna som räknas. Dessutom är det så att höstens vaccin är uppdaterat och bättre anpassat för att ge ett skydd mot de virusvarianter som sprids just nu, säger Malin Bengnér.
Men det är inte bara vaccinationer mot covid-19 och influensan som du kan ta till hösten. Du kan även passa på att ta en vaccination mot pneumokocker (en bakterie som ger bland annat lunginflammation). Det vaccinet behöver tas var femte år, och den som inte tagit en dos på länge kan passa på i samband med höstens vaccinationer. För den som vill är det möjligt att ta alla tre vaccindoser vid samma tillfälle.