Bra betyg för barn- och ungdomspsykiatrin i nationell patientenkät

Bra betyg för barn- och ungdomspsykiatrin i nationell patientenkät

En person som håller i trycksaker.
Barn och ungdomar som haft kontakt med psykiatrin i Region Jönköpings län är de mest nöjda i landet avseende helhetsintryck, sin delaktighet och involvering, verksamhetens kontinuitet, koordinering, sätt att informera och dela kunskap. Foto: Johan W Avby

De flesta psykiatripatienter har en bra upplevelse av den vård och det stöd de fått. Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Jönköpings län har landets mest nöjda patienter, medan resultaten inom vuxenpsykiatrin genomgående är något lägre. Det visar årets nationella patientenkät inom psykiatriområdet som presenteras idag.

I patientenkäten har Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, undersökt hur patienter upplever den psykiatriska vården, både barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och den psykiatri som vänder sig till vuxna i form av öppenvårdsinsatser och heldygnsvård. Överlag har både barn och vuxna patienter mestadels haft en bra upplevelse av vården de fått, enligt enkäten.

Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Jönköpings län får höga betyg och har förbättrat resultaten inom samtliga områden. Åtta av tio patienter är nöjda med vården de fått och inom fyra av sju frågeområden får verksamheten bäst resultat i landet - och det sammanlagt högsta snittresultatet.

Barn och ungdomar som haft kontakt med psykiatrin i Region Jönköpings län är de mest nöjda i landet avseende helhetsintryck, sin delaktighet och involvering, verksamhetens kontinuitet, koordinering, sätt att informera och dela kunskap.

– Det är glädjande att ta del av återkopplingen från barn och ungdomar som haft kontakt med psykiatrin, som är ett prioriterat område för den politiska ledningen. Förbättringarna är ett kvitto på att allt det goda arbete som görs ger resultat. Samtidigt finns det förbättringsområden som enkäten hjälper oss att identifiera, säger Thomas Gustavsson (S), ordförande i Nämnd för folkhälsa och sjukvård.

Vuxenpsykiatrins resultat är genomgående något lägre. Sju av tio patienter har haft en positiv upplevelse av öppenvården, och sex av tio när det gäller heldygnsvården. Åtta av tio patienter inom den psykiatriska öppenvården uppger att de fått gott emotionellt stöd i samband med vården och skulle rekommendera sin mottagning.

Inom heldygnsvården uppger fem av tio patienter att deras vårdbehov blivit tillgodosett, och sex av tio skulle rekommendera sin mottagning. Sex av tio svarar att de känt sig delaktiga i vården och sju av tio att de fått gott emotionellt stöd.

– Patientens röst är viktig för oss och enkätresultaten ger oss ett väldigt bra underlag och hjälper oss att identifiera både styrkor och utvecklingsområden. Vi kommer nu att analysera och arbeta vidare med resultaten, säger Micael Edblom, sjukvårdsdirektör psykiatri, rehabilitering och diagnostik.