”Bidraget ger möjlighet att göra mer för fler”

”Bidraget ger möjlighet att göra mer för fler”

Två personer färdas på ett fordon i snö.
Paraskidåkning i Kettilsås i Vetlanda. Foto: Friluftsfrämjandet

Nu är det hög tid att söka Folkhälsobidrag för 2025. För Friluftsfrämjandet är bidraget en vital del. - Utan bidraget hade vi inte kunnat initiera och stödja specialsatsningar riktade till olika målgrupper, säger Louise Hammerin på Friluftsfrämjandet.

Folkhälsobidraget delas ut av region Jönköpings län varje år. Under flera år har Friluftsfrämjandet fått ta del av bidraget.

Louise Hammerin på Friluftsfrämjandet och hon tycker att det är självklart att söka bidraget.

- Vi vill stärka folkhälsan genom friluftsliv, vår verksamhet bockar av många av de mål som bidraget täcker, säger hon och fortsätter:

- Vi är en organisation öppen för alla – vi har något för de allra yngsta och något för de allra äldsta. Ett sådant här stöd möjliggör vår verksamhet och ökar vår möjlighet att nå fler exempelvis grupper som idag står längre ifrån friluftslivet, i syfte att sprida de positiva hälsoeffekter som naturvistelse och friluftsliv kan bidra till.

Vad har ni, konkret, gjort med bidraget ni har fått?

- Det finns jättemycket vi INTE hade kunnat göra utan det här bidraget. Nu har vi haft möjligheten att över tid genomföra fler ledarutbildningar för våra ledare i länet, exempelvis i Skogsmulle och skogensvärld, låglandsvandring, mountainbike, långfärdsskridskor, alpint och paddling.

Vi har också kunnat göra riktade satsningar mot olika målgrupper ex. köpa in anpassad utrustning och specialutbilda ledare för att kunna erbjuda verksamhet för personer med funktionedsättning, framförallt med fokus på paraskidåkning.

Vi har haft möjlighet att stödja och genomföra utbildningsverksamhet i ett koncept där friluftsliv används som metod för ökad psykisk hälsa, metoden används sedan hos den profession som möter personer med psykisk ohälsa.

Varför tycker du att man ska söka Folkhälsobidraget?

- Jag tycker att det är en självklarhet om man går inom ramen för att vara en folkhälsoverksamhet. Bidraget ger möjlighet att göra mer för fler. Det är självklart att söka! 

Fakta om folkhälsobidraget

Syftet med detta stöd är att stimulera organisationer att arbeta för en jämlik hälsa.

Organisationer som kan söka stöd är de som arbetar med hälsofrämjande och förebyggande insatser för att förbättra invånarens hälsa. Stödet kan även sökas av organisationer vars verksamhet bidrar till att människor som befinner sig i eller riskerar att befinna sig i en utsatt levnadssituation kan förbättra sina levnadsvillkor kan söka detta stöd.

Bidrag till organisationer inom folkhälsoområdet-Utveckling i Jönköpings län (rjl.se) 

Övriga bidrag

Bidrag till organisationer inom funktionsrättsområdet
Stödet kan ges till organisationer som arbetar länsövergripande, demokratiskt och bidrar till att främja god hälsa och social inkludering.

Syftet med stödet är att stimulera organisationer att arbeta med full delaktighet och jämlikhet i samhället för personer med funktionsnedsättningar. Bidrag till organisationer inom funktionsrättsområdet-Utveckling i Jönköpingslän (rjl.se)

Bidrag till projekt inom folkhälsoområdet
Stödet kan ges till organisationer som arbetar länsövergripande, demokratiskt och bidrar till att främja god hälsa och social inkludering. Projektstöd kan ges till organisationer som vill prova nya idéer utanför den ordinarie verksamheten under en bestämd tidsperiod. Utgångspunkten ska vara att förbättra invånarens hälsa med fokus på en eller flera av de fyra hälsodimensionerna. Bidrag till projekt inom folkhälsoområdet-Utveckling i Jönköpings län (rjl.se)