Ny medicinteknisk utrustning minskar risken för felkoppling

Ny medicinteknisk utrustning minskar risken för felkoppling

Bildkollage med tre bilder som visar sprutor, epiduralanestesit och infusionspump, som alla är i gul färg.
Den nya medicintekniska utrustningen enligt NRFit-standarden började användas den 9 september i Region Jönköpings län. Standarden innebär säkrare patienthantering, där gul utrustning kopplas till gul, för att minimera risken för felkoppling.

Genom att skifta medicinteknisk utrustning minskar sjukvården risken att förväxla läkemedel eller bedövningsmedel som är avsedd för blodkärl respektive nervsystemet. Skiftet till NRFit-standarden berör främst verksamhet inom operation, intensivvård och förlossning, men även all annan vårdpersonal som hanterar kopplingar, sprutor, kanyler eller slangar för nervsystemet.

Alla regioner i Sverige byter till den nya medicintekniska utrustningen under perioden september-oktober. I Region Jönköpings län skedde bytet den 9 september. Den nya standarden NRFit innebär säkrare produkter som används vid bland annat epidural och spinal bedövning, vilket är två sorters ryggbedövning. Den mest använda produkten som byts ut är spinalnålen. Den nya standarden har utvecklats för att undvika felkopplingar.

– Det har funnits problem i hela landet med att kopplingar enligt den tidigare Luer-standarden ​har använts felaktigt, på grund av att samma koppling används för ​olika ändamål. Det har hänt att läkemedel felaktigt har letts in i nervsystem och likaså har bedövningsmedel letts in i blodet, vilket då får allvarliga konsekvenser. Det har orsakat hjärt- och nervskador men även dödsfall, säger Viktor Högsborn, medicinteknisk samordnare och införandeansvarig för den nya standarden i Region Jönköpings län.

Gult ska kopplas till gult

Genom olika kopplingar mellan infart och spruta blir det svårare att förväxla läkemedel eller bedövningsmedel som är avsedd för blodkärl respektive nervsystemet. Lite förenklad går det beskriva som att gult ska kopplas till gult, eftersom kopplingarna, sprutorna, kanylerna och slangarna enligt den nya standarden oftast är gula.

– Det är en viktig patientsäkerhetsåtgärd att införa den nya standarden. Bytet till den nya medicintekniska utrustningen berör främst operation, intensivvården och förlossningsvården men det påverkar alla läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och förrådsansvariga som hanterar kopplingar, sprutor, kanyler eller slangar avsedda för nervsystemet, säger Viktor Högsborn.

Tydlighet för vårdpersonal

Luer-standarden kommer finnas kvar och användas bland annat när läkemedel ska injiceras rakt in i blodet. Sprutor och infusionsaggregat (att tillföra vätska eller läkemedel till en patient via påse eller flaska) kommer finnas med både Luer- och NRFit-kopplingar.

– Åtgärder som gör det ”lätt att göra rätt” är kvalitetshöjande och ökar därmed patientsäkerheten. Dessutom skapar det en tydlighet för vårdpersonal som jobbar med denna utrustning och skapar på så vis också en bättre arbetsmiljö, säger chefläkare Birgitta Ekstrand Lagerqvist.

Mer information

Införandeprojekt ISO-standard 80369-6 – även kallat NRFit