Nya direktiv för kortare behandlingstid vid halsfluss bygger på lokal studie

Nya direktiv för kortare behandlingstid vid halsfluss bygger på lokal studie

Porträttbild av David Tell, som är doktorand och distriktsläkare på Bra liv Rosenhälsans vårdcentral i Huskvarna.
David Tell är doktorand och distriktsläkare på Bra liv Rosenhälsans vårdcentral i Huskvarna. Foto: Johan W Avby

I slutet av augusti kom Läkemedelsverket med nya direktiv för behandling av faryngotonsillit, som brukar kallas halsfluss. Rekommendationerna innebär bland annat att vuxna och barn från sex år, som i övrigt är friska, kan behandlas med penicillin i endast fem dagar. De nya direktiven bygger på lokal forskning av distriktsläkaren och doktoranden David Tell.

Halsfluss är en av de vanligaste orsakerna till att antibiotika skrivs ut på vårdcentralerna. När Läkemedelsverket kom med de nya direktiven så innebar de i huvuddrag kortare behandlingstid för många med halsfluss. Vuxna och barn från sex års ålder, som i övrigt är friska, kan numera behandlas med en mer intensiv fyrdosbehandling av penicillin i fem dagar, jämfört med tidigare tredosbehandling i tio dagar, vid en bakteriell halsfluss.

– Fördelen med femdagarsbehandlingen är att patienterna får en snabbare tillbakagång av symtom med färre och mer kortvariga biverkningar. Dessutom minskar mängden antibiotika från 30 gram till 16 gram för en antibiotikakur, vilket alltså nästan är en halvering, säger distriktsläkaren och doktoranden David Tell.

Kortare tid till symtomfrihet

En av studierna som låg till grund för Läkemedelsverkets nya riktlinje om kortare behandlingstid gjordes inom ramen för David Tells doktorandtjänst, tillsammans med handledaren Katarina Hedin, som är forskningsledare inom Region Jönköpings län samt adjungerad professor i allmänmedicin vid Linköpings Universitet. Studien finansierades av Folkhälsomyndigheten och Futurum, som är Region Jönköpings läns verksamhet för forskning och utbildning. David Tell är huvudförfattare och den som gjorde analysen. Till vardags arbetar han på Bra liv Rosenhälsans vårdcentral i Huskvarna, men ska snart börja arbeta hos Bra liv Nässjö vårdcentral.

– Studien visade att de patienter som behandlats med den lägre dosen av penicillin fyra gånger om dagen i fem dagar hade en kortare tid till symtomfrihet oavsett om tre eller fyra kriterier för halsfluss var uppfyllda. Det var det som Läkemedelsverket tog hänsyn till, att behandlingen är lika bra, har snabbare tillbakagång av symtom och att det blir färre och kortvarigare biverkningar, säger David Tell.

Tre eller fyra uppfyllda kriterier

I underlaget till studien deltog patienter som antingen hade tre eller fyra centorkriterier uppfyllda, vilket kan beskrivas som olika tecken på halsfluss. De fyra centorkriterierna är feber över 38,5 grader, svullna eller ömmande lymfkörtlar i käkvinklarna, frånvaro av hosta samt beläggningar på tonsillerna. Om minst tre av kriterierna är uppfyllda rekommenderas antibiotikabehandling.

Läkemedelsverket – kortare behandlingstid för många med tonsillit

Studien som låg till grund för det nya direktivet

Om halsfluss på 1177.se