Vårdförbundets blockad försvårar planeringen – men ingen påverkan för länsborna

Vårdförbundets blockad försvårar planeringen – men ingen påverkan för länsborna

Nyhet om konflikten

Vårdförbundets blockad går nu in på sitt åttonde dygn. Utgångspunkten för Region Jönköpings län är alltjämt att verksamheten ska kunna upprätthållas så att invånarna drabbas så lite som möjligt. Det finns hittills inga uppgifter om att konflikten lett till att vård skjutits upp.

Vårdförbundets blockad innebär förändringar i hur verksamheterna planerar och leder arbetet. För att klara bemanningen vid korttidsfrånvaro arbetar vårdens chefer nu hårt med att ändra scheman, förskjuta arbetstid, prioritera och fördela om resurserna.

Nyanställningsblockaden förhindrar också arbetsgivaren att rekrytera sommarvikarier inom vissa yrkeskategorier, vilket komplicerar planeringen inför sommaren.

− Detta är givetvis något som vi funderar på hur vi ska hantera och vi vet ju varken hur länge konflikten pågår eller utvecklas. I den här allt mer ansträngda situationen vill jag verkligen framhålla vilket fantastiskt jobb våra chefer och medarbetare inom hälso- och sjukvården gör, säger Patrick Nzamba, HR-direktör.

Vid akuta situationer som kan innebära fara för patienter kan det beslutas om så kallat skyddsarbete. Sedan blockadens start har skyddsarbete hittills använts vid omkring tvåhundra tillfällen i Region Jönköpings län.

Det har bland annat skett inom operation och kirurgi vid akuta ingrepp och akuta transporter, akut röntgenarbete, på akutmottagningar och i ambulanssjukvården vid vakanser och jourarbete.

Allt skyddsarbete ska förhandlas med Vårdförbundet. Under dagen informerades arbetsgivaren om att Vårdförbundet påkallat tvisteförhandling i fem fall.

− Skyddsarbete är en åtgärd som vi tar till i akuta situationer när chefen eller medarbetaren själv bedömer att patienter kan komma till skada. Detta är något vi tar till när vi verkligen behöver, säger HR-direktör Patrick Nzamba.

Av all samlad arbetstid inom hälso- och sjukvården i Region Jönköpings län under 2023 utgjordes cirka 2 procent av övertids- och mertid.

− Vi ser givetvis skillnader mellan olika arbetsplatser. De verksamheter där det är mest utmanande är verksamheter med en hög andel specialistutbildade medarbetare, säger Patrick Nzamba.