Hbtqi - vi är till för alla

Många personer som går i ett pride-tåg och viftar med prideflaggor. Två personer bär en vit banderoll med texten "Vi är till för alla".

När det gäller hbtqi-frågor arbetar Region Jönköpings län under devisen Vi är till för alla. Ingen ska uppleva sig kränkt eller missförstådd på grund av sexuell läggning eller könsidentitet/könsuttryck i mötet med vården eller någon av våra andra verksamheter.

Region Jönköpings län arbetar för att förebygga och minska ohälsa bland hbtqi-personer. Alla ska känna sig välkomna att arbeta hos oss, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet/könsuttryck. Detta gäller alla arbetsplatser inom Region Jönköpings län. Vi erbjuder utbildning och diplomering inom hbtqi-frågor till alla verksamheter inom Region Jönköpings län och samarbetspartners.

Läs mer om vårt arbete med hbtqi-frågor på utveckling.rjl.se 

2022 firar Jönköpings pridevecka 10 år

Region Jönköpings län har varit bidragsgivare och medarrangör till prideveckan/Qom ut sedan starten och finns självklart med i år också. 

Jönköpings pridevecka invigs den 22 augusti med tal, musik och teater på kulturhuset Spira. Regionstyrelsens ordförande Mia Frisk är en av invigningstalarna.

Hbtqi-flyktingars livsvillkor och förutsättningar i asylprocessen

Hur kan vi förbättra förutsättningarna för hbtqi-personer på flykt? Torsdag 25 augusti 2022 föreläser asylrättsjuristen Aino Gröndahl från RFSL om villkoren för en av de mest utsatta flyktinggrupperna.

Under föreläsningen berättar Aino Gröndahl om en rättsutredning där hon granskade över 2 000 beslut och domar i hbtqi-asylärenden. Hon berättar vilka utmaningar hbtqi-flyktingar möter i asylprocessen, vilken förföljelse de flyr från och vilka livserfarenheter de ofta bär på. Det är viktigt att känna till för myndigheter, vårdpersonal, gode män, kommunanställda, civilsamhället och alla andra som möter flyktingar i Sverige. Det finns mycket vi alla kan göra för att ge en av de mest utsatta grupperna på flykt bästa möjliga förutsättningar att beviljas det skydd de har rätt till och bli en del av samhället

Efter föreläsningen ges möjlighet till diskussion, frågor och reflektioner.

Föreläsningen arrangeras av Region Jönköpings län i samarbete med Länsstyrelsen i Jönköpings län, Noaks Ark Småland Halland, Jönköpings kommun/Stadsbiblioteket och Jönköping Qom Ut.

Plats och tid:

Biograf Fokus, Stadsbiblioteket Jönköping klockan 13:30-15.

Målgrupp:

Föreläsningen är öppen för alla, anmäl dig för att garantera en plats (drop in i mån av plats). Den riktar sig särskilt till myndigheter, vårdpersonal, gode män, kommunanställda, civilsamhället och alla andra som möter flyktingar i Sverige.

Läs mer och anmäl dig på Länsstyrelsens webbplats:

Hbtqi-flyktingars livsvillkor och förutsättningar i asylprocessen(Extern länk)

Pride park och parad

Lördag 27 augusti finns Region Jönköpings län i Pride park, Rådhusparken, klockan 12–18. I och runt vårt informationstält kan du bland annat gissa flaggor, måla en tavla, ställa frågor och diskutera.

Lördag 27 augusti klockan 15:00 startar prideparaden, där har Region Jönköpings en egen sektion. Vi samlas bakom texten ”Vi är till för alla” på banderollen som i år bärs av regiondirektör Jane Ydman och HR-direktör Patrick Nzamba.