Kultur

Skapa dans

Nationella koreografitävlingar med regionala delfinaler som Skapa Dans uppmuntrar ungdomar till eget skapande i dans och ger en möjlighet att visa koreografisk kreativitet, kunnande och kompetens hos de amatörer som sysslar med dans i olika stilar och på olika nivåer i länet. Foto: Johan W Avby

Koreografitävlingen Skapa Dans riktar sig till dig som är mellan 14-22 år med anknytning till Jönköpings län. Tävlingen vill uppmuntra ungdomar till eget skapande i dans och visa på koreografisk kreativitet.

Årets vinnare korade!

Under söndagen den 24 september hölls den årliga regionsfinalen av koreografitävlingen Skapa Dans och i år var det Vetlanda kommun som var värd för tävlingen.

Det blev en kväll fylld med känslor, glädje och gemenskap när 26 dansare från fem olika kommuner i Region Jönköpings län möttes i Withalasalen. 

 

Publiken bjöds på en timme av starka och genomtänkta dansnummer samt pausunderhållning av lokala dansarna Alexandra Deva med sina dansgrupper och Tevin Redvall. Konferencier för kvällen var Julia Klingberg, dansprofil i Vetlanda kommun. I juryn satt Sofie Palander, Linda Kukko och Isabell Karlsson. 

 

Vi vill tacka alla dansare för otroligt starka insatser och alla våra samarbetsparter som gjorde kvällen möjlig!

 

Under kvällen korades en 1a pristagare, publikens val och juryns hedersomnämnande. 

 

Vinnare av årets Skapa Dans 2023 blev dansgruppen FOQUS med koreografin Tidningens sanning med och av dansarna Sandy Le, Lea Friberg och Nikola Bubic! Gruppen kommer att få representera regionen i Riksfinalen på Riksteatern i Hallunda i Stockholm senare i höst.

 

Juryns motivering för det vinnande bidraget:

 

Med genomtänkt komposition

som öppnar upp och presenterar ett modigt sceniskt uttryck,

det bjuder in till ett samhällsaktuellt ämne som berör!

 

Publikens val gick till dansgruppen Dansza  och juryns hedersomnämnande fick dansaren Sky Pham med följande motivering: 

 

Ett detaljrikt och personligt soloval som inspirerar att utforska vår inre värld. Vi vill uppmuntra att till att fortsätta utveckla ditt egna konstnärliga uttryck

Bedömning

I Skapa Dans bedöms koreografierna av en jury som består av professionella koreografer och dansare som bland annat tittar på:

 • hur musiken använts
 • hur man disponerat rummet/scenen
 • hur rörelsematerialet har komponerats ihop.

Alla kan vara med oavsett dansbakgrund och alla dansstilar är välkomna!

Det vinnande bidrget av den regionala tävlingen får en dag tillsammans med Dans Spira Extended med rundvandring på Spira och en workshop tillsammans med dansarna. Vinnaren får också resa till riksfinalen på Riksteatern i Stockholm och tävla tillsammans med övriga vinnare från hela landet. Riksfinalen går årligen av stapeln under skolornas höstlov, vecka 44. 

Regler

  • Du som tävlar ska vara mellan 14 – 22 år.
  • Du ska vara skriven i eller ha anknytning till Jönköpings län.
  • Koreografin ska vara minst 3 minuter och max 4 minuter och 30 sekunder.
  • Ni får vara max 6 deltagare per grupp, men man kan även tävla själv.
  • Man får tävla i flera grupper men bara stå som koreograf för ett stycke.
  • Den som skrivs som kontaktperson i anmälningsformuläret kommer att få mer information om tävlingen via mejl när tävlingen närmar sig.