Kultur

GAZE – Beviljade projekt

Min Företagande Far

Johan Badh
Kortfilmsdokumentär

En äldre man i en verkstad

Johan växer upp med en pappa som lever för sitt arbete - och som inte ber om ursäkt för det. När det börjar bli hög tid att lämna över firman, står ingen av de fyra barnen på tur. Själv säger han att han inte vill styra sina barn såsom hans egen far en gång försökt göra med honom. Men vad kan tänkas gå förlorat när barnen inte engageras och den upptagna fadern ständigt slits åt ett annat håll än familjelivet? I filmen följer vi Johan när han filmar sin far och registrerar det som blir hans sista år vid rodret av företaget han en gång byggt upp.

Motivering: Johan sökte med ett projekt där Gnosjöandan stod i centrum. Under året har han fått syn på att den företagsandan han ville skildra fanns nära honom själv, att han var en del av den. Vi ser en stor potential i Johan och i det han är intresserad av: kollektivet och arbetet. Johan går tillbaka till sin farfars generation och följer en brokig linje till sin egen. Han visar oss både ett historiskt perspektiv och det som ligger honom närmast: en lantbruksson startar en firma, Bengts El blir SvetsTek och nu säljs företaget vidare till andra. Det är en spännande kortfilm som han även har ambitionen att arbeta vidare med till en längre berättelse under kommande år.

Johan Badh beviljades 60 000 kronor och filmen har planerad premiär årsskiftet 2024/2025. En Work in Progress visades i samband med Värnamos Filmhistoriska festival 2024.

DNA

Linn Austli
Hybrid, essä

En äldre man i en verkstad

Linns familj på faderns sida har varit starkt påverkad och präglad av andra världskriget. Tystnaden hon möter när hon ställer frågor gör att hon anar oråd. Hon går så med funderingar om sådant vi bär med oss som inte syns på utsidan. Efter ett DNA-test upptäckter Linn en familjehemlighet som istället för att ge de svaren hon sökte genererar ännu fler frågor. DNA är en essäistisk film där Linn genom abstraktioner, associativa bilder och en poetisk ton ringar in känslorna som uppstod efter svaret på testet hon tog, något som förändrade i grunden den uppfattning hon tidigare haft om sig själv och sin familj.

Motivering: Linn började med film utifrån sitt intresse för historia och olika kvinnoöden som ingen tidigare berättat om. Hennes första kortfilm blev klar 2024 och nu går hon på nästa. Linn arbetar intensivt och har ett flertal filmprojekt på tur, i samarbete med Joel Arvidsson som tidigare varit kopplad till Gaze (2021). Genom GAZE vill vi stötta henne att fortsätta med sitt arbete, lägga grunden till den nya verksamheten och testa olika sätt att berätta en historia med film. 

Linn Austli beviljades 60 000 kronor och filmen har premiär 2024.

Ufon mitt ibland oss

Akiko Ahlstrand
Kortfilmsdokumentär

En äldre man i en verkstad

I den här korta dokumentären följer vi regissörens jakt på de ungdomar som en gång i tiden samlades kring spelmansprofilen och allkonstnären Åke ”Ufo” Gustafsson. Filmen ska bli en resa i tid och rum, där Akiko själv går tillbaka till sin uppväxt och visar på vikten av att ha en vuxen som stöttar när kultur är det man vill syssla med i sitt liv. Det blir lite saga och en hel del sanning om sökandet efter gemenskap och kulturens läkande kraft.

Motivering: Akiko Ahlstrand skickade oss den vackra och prisade kortdokumentären ”Hej Kära Mamma” där hon undersöker vad som går i arv mellan generationer. I den ser vi en personlig och visuellt begåvad berättarstil som vi vill se mera av. Akiko är journalist men brinner stark för film och vi blir nyfikna när vi får se en studie för den här filmen som börjar med den våldsamma myten om sjön Sommens tillblivelse; där en arg Urko sparkar upp ett stort hål i marken, låses in i en grotta och sen dess ständigt hotar att förstöra den vackra idyllen.

Akiko Ahlstrand beviljades 60.000 kronor och filmen beräknas ha sin premiär våren 2025.

Kalla mig Kalle

Alfred Nilsson
Kortfilm fiktion

En äldre man i en verkstad

Karl råkar på sin vän Elsa på bio. De har varit bästa vänner hela livet, men nu är hon här med en annan kille och hon har ljugit för Karl. Hon sa ju att hon inte kunde gå på bio med honom den här kvällen. Varför är hon här med den där andra? Karl är en kortfilm om tillkortakommanden och missförstånd i samtal när man har en diagnos inom autismspektrat. Filmen är inspirerad av Alfreds bror som nyligen blivit diagnostiserad och utgår ifrån ett enkelt möte där statusen mellan karaktärerna skiftar i en rapp och rolig dialog.

Motivering: Alfred Nilssons känsliga texter blottar människans skörhet inför sin omvärld, men han gör det med lätt hand och låter humor finnas vid sidan av allvar. Alfred är den yngsta i gruppen men har samlat på sig en viss erfarenhet genom åren då han haft en egen kanal på YouTube, där han filosoferar om livet och skådespelar själv. Genom hans arbetsprov och andra filmövningar har vi fått ta del av kreativa kameravinklar och vi ser hans potential till att bli en regissör med ett unikt och genomtänkt bildspråk. Dessutom medverkar han själv med en finkänslig och vass tolkning av huvudpersonen. Vi hoppas med stödet kunna bidra till Alfreds fortsatta bana och utveckling inom filmens område.

Alfred Nilsson beviljades 60.000 kronor och filmen beräknas ha sin premiär hösten 2024.