25 nya utbildningar ska möta kompetensbehoven i länet

25 nya utbildningar ska möta kompetensbehoven i länet

Tre personer står och arbetar med trä inom intustrin.
De nya beviljade YH-utbildningarna kommer att förbättra möjligheterna för länets arbetsgivare att möta behovet av kompetens. Foto: Johan W Avby

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat 25 nya yrkeshögskoleutbildningar till Jönköpings län. 14 utbildningar på en utbildningsort och elva utbildningar avsedda att bedrivas på fler orter samtidigt. Det betyder 1 530 nya utbildningsplatser utöver de 3 784 utbildningsplatser som redan finns i länet.

De nya utbildningarna förbättrar möjligheterna för länets arbetsgivare att möta kommande kompetensbehov. I Jönköpings län beviljades totalt 25 av 49 ansökningar (51%) vilket tyder på ett stort behov och att länets utbildningsanordnare bedriver yrkeshögskoleutbildning av god kvalitet. På riksnivå beviljades totalt 477 av cirka 1 200 ansökningar (40%).

– Det är så roligt att vi fått fler utbildningar som också kommer att bedrivas på fler orter. Det är värdefullt att vi på detta sätt kan möta en del av det behov av arbetskraft som finns och kommer att finnas på arbetsmarknaden kommande år, säger Kerstin Hammar, regionråd och ordförande i nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet (ANA).

YH-utbildningar bygger på arbetslivets behov

Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildningsform med syfte att täcka de behov av kompetens som finns ute i arbetslivet. Utbildningsutbudet och innehållet i utbildningarna styrs av arbetslivets behov och varierar därför över tid. Utbildningarna är oftast mellanett till tre år långa. De håller högt tempo och studenterna utbildas för en tydlig yrkesroll. De flesta utbildningar varvar teori med praktik ute på en eller flera olika arbetsplatser, så kallad LIA (Lärande i arbete). Förra året beslutade riksdagen att anslaget till utbildningsformen skulle öka med 15 procent på tre år.

– Vi är glada över de utbildningar vi har fått till länet. De möter arbetslivets behov och de utmaningar företagen står inför som den gröna omställningen och välfärdsutmaningen. Många av de YH- utbildningar som bedrivs i länet finns också på andra orter i Sverige, vilket visar att våra YH-anordnare samarbetar över länsgränserna för att möta arbetslivets behov, säger Jelena Trupina, sakkunnig arbetsmarknad i Region Jönköpings län.

Enligt statistik från SCB arbetade 91 procent av de personer som utexaminerades från YH-utbildningar 2021 med det som de utbildade sig till som huvudsaklig sysselsättning hösten 2022. 

Uppdrag att bedöma regionala kompetensbehov

Sedan 1 augusti 2022 ska regionerna enligt lag (2010:630) om regionalt utvecklingsuppdrag tillhandahålla bedömningar av länets kompetensbehov inom offentlig och privat sektor på kort och lång sikt.” Bedömningar från regionen skickas in till Myndigheten för yrkeshögskolan och är en del av underlaget som myndigheten använder sig utan när de gör sina beslut om vilka utbildningar som beviljas.

Läs mer om vilka utbildningar som har beviljats med start hösten 2024