Kunskapsutbyte om hållbar tillväxt och innovation i Budapest

Kunskapsutbyte om hållbar tillväxt och innovation i Budapest

Många kvinnor och män står uppställda i en grupp och tittar mot kameran vid änden på ett bord och det är stora glasrutor i bakgrunden.
Micael Ragnar och Peter Friberg tillsammans med andra deltagare och experter från de medverkande organisationerna i Budapest den 2-3 juli.

Förra veckan deltog Region Jönköpings län på en så kallad ”Peer Review” hos Ungerns motsvarighet till Tillväxtverket. Representanter från Region Jönköpings län var inbjudna av EU och delade med sig av kunskap om stöd till näringslivet för hållbar tillväxt och grön omställning.

Peer Review innebär att experter från olika regioner och länder granskar, bedömer och utbyter erfarenheter om varandras utvecklingsprojekt. Förra veckans Peer Review i Budapest, den 2-3 juli, var organiserad av den ungerska nationella myndigheten för ekonomisk utveckling, GFÜ, vilket kan motsvaras av Tillväxtverket i Sverige. Micael Ragnar och Peter Friberg från Region Jönköpings län var inbjudna av EU som experter för att ge rekommendationer och dela erfarenheter om stöd till näringslivet för hållbar tillväxt och grön omställning.

– Närvaron i Budapest markerar en betydande milstolpe i Region Jönköpings läns strävan efter att stärka samarbeten och utveckla mer effektiva lösningar för framtiden. Genom vårt deltagande i GFÜ:s Peer Review-process, bidrar vi också till att forma den europeiska regionalpolitiken, säger Micael Ragnar, strateg inom regional utveckling.

Få feedback på initiativ

Förutom möjligheten att få bidra med kunskap på den europeiska nivån gav deltagandet även tillfälle att få värdefull feedback på egna initiativ och arbetssätt. Tanken med Peer Review är att det ska vara en ömsesidig läroprocess där deltagande organisationer får insikter och rekommendationer.

– Det är alltid lärorikt att få andra perspektiv och att se andra sätt att försöka lösa samma utmaningar som vårt län möter. Vi kan konstatera att vårt näringsliv har kommit långt i jämförelse och är duktiga på att våga ta sig an hållbarhetsfrågor med en naturlig självklarhet, något som både förvånar och inspirerar andra, säger Peter Friberg, senior strateg inom regional utveckling.

Artikel hos Interreg Europa om Peer Review i Budapest