Återigen bästa region inom miljöarbete i landet

Återigen bästa region inom miljöarbete i landet

Åtta kvinnor och en man står uppradade vid änden av ett konferensbord och slänger små färgglada kuber upp i luften, som symboliserar de globala målen för hållbar utveckling i agenda 2030.
I SKR:s årliga granskning Öppna jämförelser – miljö 2024 har Region Jönköping län återigen det sammantaget bästa miljöarbetet i landet. Område miljö jobbar utifrån de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030. Foto: Johan W Avby

Region Jönköping län har återigen det bästa miljöarbetet i landet! Andelen ekologiska livsmedel och energieffektivitet är områden som sticker ut positivt. Med undantag för förra årets granskning har Region Jönköpings län under de senaste fyra åren varit den sammantaget bästa regionen inom miljöarbete.

Resultatet kommer från den årliga granskningen Öppna jämförelser – miljö 2024, som Sveriges kommuner och regioner (SKR) har publicerat och gäller för verksamheten under 2023. När samtliga indikatorer vägs samman hamnar Region Jönköpings län på första plats.

– Det är mycket glädjande att vårt offensiva och långsiktiga arbete med hållbarhet och miljö fortsatt ligger i framkant. Tack vare vårt relativt goda ekonomiska utgångsläge har vi kunnat fortsätta prioritera miljö- och klimatarbetet. Vi ser annars att flera regioner har fått minska ambitionerna när det är ekonomiskt svårare tider, säger Rachel De Basso (S), ordförande i regionstyrelsen.

Flera olika områden bedöms

Öppna jämförelser – miljö omfattar sex indikatorer. I listan redovisas Region Jönköpings läns placering bland samtliga 21 regioner i årets granskning. Inom parantes anges placering förra året.

  • Ekologiska livsmedel: Plats 1 (1)
  • Energianvändning per lokalyta: Plats 1 (2)
  • Medicinska gasers klimatpåverkan: Plats 5 (4)
  • Antibiotikaförskrivning: Plats 4 (4)
  • Avfallshantering: Plats 13 (12)
  • Förnybara drivmedel i kollektivtrafiken: Plats 14 (18)


Rapporten innehåller även en sammanställning av klimatredovisningar och en tematisk redovisning. Tema 2024 är ”Miljöarbetet i ett tuffare ekonomiskt läge”. En del regioner har dragit ner på personal även inom miljöområdet, minskat ambitionerna för ekologisk mat och återgått till fossila drivmedel i delar av sin fordonsflotta.

Förnybara drivmedel i kollektivtrafiken

För Region Jönköpings län har indikatorn förnybara drivmedel i kollektivtrafiken hittills varit ett svagare område. Under 2023 ökade dock andelen förnybara drivmedel från 85 procent till 92 procent vilket ger plats 14 nationellt. Huvudanledningen till förbättringen är störningarna inom tågtrafiken som har medfört bussersättning, vilket drivs med en högre andel förnybara drivmedel.

– Vårt län har höga ambitioner om att få bort fossildriven trafik och vi behöver göra vår del för att få ner utsläppen. Inom busstrafiken kör vi enbart med förnybara drivmedel. I takt med elektrifieringen av flertalet tågbanor i länet där det går dieseltåg kommer vi därför automatiskt att minska utsläppen inom några år, säger Tommie Ekered (M), ordförande i nämnd för trafik, infrastruktur och miljö.

Fem av resultaten i korthet

  1. Trots ett utmanande omvärldsläge, som påverkar livsmedelsproduktionen, har Region Jönköpings län lyckats köpa hela 58,5 % ekologiska livsmedel medan näst bästa region uppnådde 51,2 %.
  2. Region Jönköpings läns egenägda lokaler är mest energieffektiva med 146 kWh/m2 och producerar även mest solel i relation till lokalyta med nästan 4 kWh/m2. Om energianvändningen per kvadratmeter varit lika hög idag som den var 2009, med dagens ytor, hade energikostnaden varit totalt cirka 45 miljoner kronor högre per år.
  3. Region Jönköpings län har sedan många år tillbaka satsat på att på ett effektivt sätt samla upp och destruera den starkt miljöpåverkande lustgasen från förlossningsverksamheten. Även om Region Jönköpings län har tappat en placering i rankingen är skillnaderna små mellan de regioner som redovisar bäst resultat.
  4. I Region Jönköpings län är förskrivningen av antibiotika 246 recept per 1000 invånare, vilket innebär en minskning med 28 procent sedan 2009. Sjukhusens förskrivning minskar något och motsvarar 25 % av alla recept och vårdcentralerna fortsätter att öka något och motsvarar nu 54 % av alla uthämtade antibiotikarecept. Antibiotika har en stark miljöpåverkan och en återhållsam förskrivning är viktig för att inte driva på resistensutvecklingen hos bakterier.
  5. För återvinning av avfall ligger Region Jönköpings län på trettonde plats. I de bästa regionerna uppgår materialåtervinningen till cirka 40 procent av avfallet medan cirka 29 % av avfallet materialåtervinns i Region Jönköpings län.

– SKR:s öppna jämförelser visar att vårt miljöarbete håller en hög nivå. En av våra framgångsfaktorer är vårt ambitiösa hållbarhetsprogram med tydliga mål. En annan är att chefer och medarbetare har en kultur som integrerar miljöfrågor i det dagliga arbetet. Men vi har områden som behöver förbättras. Exempelvis ska vi genomföra en enkätundersökning i sommar för att följa upp källsorteringen i syfte att förbättra materialåtervinningen, säger Maria Cannerborg, miljöchef i Region Jönköpings län.

Klimatredovisning

Den direkta klimatpåverkan har minskat med 22 procent jämfört med 2019. Målet är 25 procents minskning till 2025. Den huvudsakliga anledningen till den minskade klimatpåverkan är minskade utsläpp från kollektivtrafiken. Länets koldioxidbudget visar dock att reduktionstakten behöver öka drastiskt, med en årlig reduktion som uppgår till cirka 14 procent. Cirka 90 procent av den totala klimatpåverkan utgörs dock av en indirekt klimatpåverkan, till exempel från ny- och ombyggnationer samt köpta varor och tjänster. Den indirekta klimatpåverkan är ofta svårare att beräkna och Region Jönköpings län använder en gemensam modell för klimatredovisning som har tagits fram av landets regioner.

Öppna jämförelser – Miljöarbetet 2024 i regionerna