Beslut i korthet från regionstyrelsen 24 juni

Beslut i korthet från regionstyrelsen 24 juni

Vinröd bakgrund med texten beslut i korthet från nämnderna i vita bokstäver.

Regionstyrelsen hade ett kortare digitalt sista möte den 24 juni innan sommaruppehållet. Bland ärendena fanns ett beslut om budget 2025 som ska vidare för fastställande i regionfullmäktige. Utöver det togs tre beslut för regionstyrelsen som här följer i korthet.

Remiss – Promemorian Hållbar och högkvalitativ läkarutbildning och klinisk forskning – förslag till ett reviderat ALF-avtal

Region Jönköpings län har getts möjlighet att yttra sig över promemorian ”Hållbar och högkvalitativ läkarutbildning och klinisk forskning – förslag till ett reviderat ALF-avtal”, diarienummer U2024/01035. Promemorian är framtagen som underlag inför en omförhandling av Avtalet mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården (ALF-avtalet). Region Jönköpings län tillstyrker många av promemorians förslag och anser att förslagen som berör finansieringsprinciperna, formerna för ersättningen och resursfördelningsmodell är särskilt viktiga. Regionen bedömer att förslaget om ersättning inte beaktar geografisk utbildningsmodell vilket riskerar att försvaga förutsättningarna för regionaliserad läkarutbildning då sådana modeller medför högre kostnader. Regionen uppfattar att regionaliserade utbildningsmodeller ger bättre möjligheter att möta kompetensförsörjningsutmaningar och därmed torde kunna vara mer samhällsekonomiskt lönsamma trots högre direkta utbildningskostnader.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner föreliggande yttrande gällande promemorian Hållbar och högkvalitativ läkarutbildning och klinisk forskning – förslag till ett reviderat ALF-avtal.

 

Remiss – En ny organisation för förvaltning av EU-medel SOU 2024:22

Region Jönköpings läns inställning är att förslag som leder till ett mindre komplext system, som skapar synergier mellan fonder och säkerställer finansiering till insatser i stället för administration ska välkomnas. Region Jönköpings län ställer sig dock i flera delar negativ till utredningens förslag. Yttrandet fokuserar på tre delar i utredningen:

  • En förvaltande myndighet för fonderna under sammanhållningspolitiken
  • Antalet program inom ERUF bör minska
  • Förslag avseende systemet med regionala strukturfondspartnerskap

Region Jönköpings län ger också synpunkter på föreslagna förändringar med koppling till länsstyrelserna. Region Jönköpings län lyfter att utredningen genomgående saknar medvetenhet om det regionala utvecklingsansvaret. Som övergripande inspel framhåller Region Jönköpings län att ett effektivt genomförande inte enbart handlar om ekonomi i förvaltning utan också om samhällsekonomisk nytta. Förslagen i utredningen kan komma att leda till en minskad territoriell anpassning och att beslut fattas baserade på administrativa kriterier i stället för reella utvecklingsbehov i regionerna.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner föreliggande yttrande gällande En ny organisation för förvaltning av EU-medel.

 

Tilläggsavtal för Batterigatan

Flera verksamheter flaggar för trångboddhet eller icke-ändamålsenliga lokaler. Exempelvis behöver verksamheter flytta ut administrativa funktioner till förmån för vård och vårdnära administration på sjukhusområdet på Ryhov. De administrativa funktionerna kan samlas i lokaler på Batterigatan 14 där Region Jönköpings län tecknar ett tilläggsavtal till befintliga lokaler på adressen.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner tilläggsavtal mellan Region Jönköpings län och Oiger Jönköping 2 AB avseende utökade lokaler på Batterigatan 14 i Jönköping.