Dags för prideveckor i Jönköping och länet

Dags för prideveckor i Jönköping och länet

Människor i en parad, som håller upp skyltar med texten Vi är till för alla. Längst fram bär en person en stor regnbågsflagga som också har inslag från andra varianter av prideflaggor.
Bild från Jönköpings prideparad 2023, med Region Jönköpings läns skyltar "Vi är till för alla". Den stora prideflaggan till höger i bild, som hålls av Håkan Carlsson, kallas "Inter progress" och symboliserar inkludering och respekt för allas lika värde. Foto: Johan W Avby

Länets mest färgstarka veckor drar igång med Jönköpings pridevecka måndag 19 augusti. Sedan följer Kärleksveckan i Eksjö vecka 35, Kärleks- och jämlikhetsveckan i Nässjö vecka 37 och Regnbågsveckan i Tranås vecka 38. Region Jönköpings län deltar på flera sätt för att visa att vi är till för alla.

– Vi arbetar utifrån vår vision, för ett bra liv i en attraktiv region, och i det är det självklart att vi är till för alla. Alla ska känna sig välkomna att ta del av den verksamhet vi levererar till invånarna – vård, kultur, trafik och allt annat som vi ansvarar för. Alla ska också känna sig välkomna att arbeta i vår organisation. Och då är det viktigt att vi är med och visar vårt stöd de här veckorna, säger regiondirektör Jane Ydman.

Både glamour och allvar

Jönköpings Pridevecka startar måndag 19 augusti klockan 17.30 med en festkväll i Kulturhuset Spira. På programmet står bland annat föreställningen Musikal, svett & tårar med artisten Petter Snive, född och uppvuxen i Tranås. Föreställningen blandar paljetter och glamour med torparlivet i Duvemåla. Det blir invigningstal av Jesper Persson från föreningen Qom Ut och ett panelsamtal där regionstyrelsens ordförande Rachel De Basso medverkar.

– Som ett led i att uppnå en jämlik hälso- och sjukvård och för att visa vårt engagemang för mänskliga rättigheter, stöttar vi föreningen Jönköping Qom ut som arrangerar prideveckan i Jönköping. Region Jönköpings län arbetar för en framtid där ingen ska behöva dölja sin identitet eller leva i rädsla på grund av sin sexuella läggning, säger Rachel De Basso (S), regionstyrelsens ordförande.

Läs mer om invigningen på Kulturhuset Spiras webbplats (länk).

Prideparad i Jönköping lördag 24 augusti

Lördag 24 augusti förvandlas Rådhusparken i Jönköping till Pride Park med utställare och aktiviteter. Region Jönköpings län finns förstås på plats med tält och infobord där du kan få ballonger, måla tavlor och göra vår ”gissa flaggan”-tävling.

”Vi är till för alla” står det på Region Jönköpings läns banderoll i prideparaden. I år bärs paradbanderollen av regiondirektör Jane Ydman och Annette Frisk, folkhälsochef. Paraden startar klockan 14.00 lördag den 24 augusti från Per Brahe-gymnasiets parkering.

Prideveckor även i Eksjö, Nässjö och Tranås

Under sensommaren och hösten följer sedan tre prideveckor på Höglandet: i Eksjö (vecka 35), Nässjö (vecka 37) och Tranås (vecka 38). Region Jönköpings län finns på plats även där, framförallt är vi med i de olika veckornas prideparader:

· Eksjö: lördag 31 augusti, start vid Stadshuset klockan 11.30 och final på Stora torget klockan 12.00.

· Nässjö: lördag 14 september, start vid Stadsparken klockan 12.00.

· Tranås: lördag 21 september, start vid Piratens gata klockan 11.00.

Under Regnbågsveckan i Tranås arrangerar Region Jönköpings län en föreläsning med Frida Ingha, journalist, konstnär och queer funkisaktivist. Föreläsningen har rubriken Sex som funkar och hålls torsdag 19 september klockan 19.00 i Tranås stadsbibliotek.

Vi är till för alla

Region Jönköpings län arbetar för att förebygga och minska ohälsa bland hbtqi-personer. Vi erbjuder utbildning och diplomering inom hbtqi-frågor till alla verksamheter inom organisationen och till våra samarbetspartners. Region Jönköpings län har varit bidragsgivare till föreningen Jönköping Qom ut som arrangerar Jönköpings pridevecka sedan starten 2013. Vi finns också med i liknande sammanhang i flera av länets övriga kommuner.

Under vecka 34 hissar Region Jönköpings län prideflaggan vid länets tre sjukhus och vid Regionens hus i Jönköping. Höglandssjukhuset flaggar även under vecka 35. Länstrafiken flaggar också på stadsbussarna i Jönköping (vecka 34) och i Nässjö (vecka 37).

Läs mer om Region Jönköpings läns hbtqi-arbete på webbplatsen Folkhälsa och sjukvård. 

Kontakt:

Håkan Carlsson
Folkhälsoutvecklare
Folkhälsa och sjukvård, Region Jönköpings län
Hakan.karlsson@rjl.se, 070-610 17 20

Rachel De Basso (S)
Regionstyrelsens ordförande
Region Jönköpings län
rachel.de.basso@rjl.se, 072-500 63 28