Vätternleden – en nationell cykelled runt Vättern

Vätternleden – en nationell cykelled runt Vättern

En familj på cykel.
Nu inleds arbetet för att utveckla en nationell cykelled runt Vättern. Foto: Johan W Avby

Alla regioner runt Vättern har skrivit under en gemensam avsiktsförklaring om att utveckla en nationell cykelled runt Vättern. Därmed inleds arbetet med att ta fram en ansökan om att få cykelleden runt Vättern att bli klassad som nationell cykelled enligt Trafikverkets kriterier för cykel- och rekreationsturism.

Intresset för cykling är stort i Sverige och efterfrågan på kvalitetssäkrade leder som går genom vacker natur och erbjuder ett stort och bra utbud av upplevelser, boende, mat och dryck ökar konstant.

En kvalitetssäkring som skulle gynna både besökande cykelturister och boende i området runt sjön och stärka Vättern som en cykeldestination. Just cykling är något som området redan idag är starkt förknippat med, inte minst tack vare Vätternrundan som är ett av världens största motionslopp för cykling och har funnits i över femtio år.

− Att alla regioner runt Vättern går samman för en gemensam satsning för att främja ett mer hållbart resande är unikt. När fler lämnar bilen hemma ökar upplevelsen runt resandet, från cykelsadeln är det lättare att hitta pärlorna längs vägen. Det gynnar både andra besöksmål och aktörer inom besöksnäringen, men också övriga näringslivet, säger Kerstin Hammar, ordförande i nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet (ANA) i Region Jönköpings län.

Kvalitetssäkringen förväntas skapa intresse hos både svenska och utländska besökare att i större utsträckning nyttja lederna vilket i sin tur skapar möjligheter för företag inom besöksnäringen att utveckla nya erbjudanden mot målgruppen cykelturister.

Arbetet från ansökan till färdig led kommer att finansieras av de fyra regionerna runt Vättern och arbetet med etapp 1 i processen leds av Västkuststiftelsen. I ledhuvudmannagruppen sitter initialt representanter från Västra Götalandsregionen genom Turistrådet Västsverige och Västkuststiftelsen, Region Örebro, Region Jönköpings län och Region Östergötland.