Sjukhuslaboratorier anpassas för nya automationsbanor

Sjukhuslaboratorier anpassas för nya automationsbanor

Provrör i ett ställ på ett av länets sjukhuslaboratorium.
Nya automatiseringsbanor på laboratorierna på länets tre sjukhus ökar kapaciteten, samtidigt som diagnostiken blir mer patientsäker och robust. Foto: Johan W Avby

Varje dag görs cirka 13 000 analyser på sjukhuslaboratorierna i Jönköping, Eksjö och Värnamo. För snart tio år sedan automatiserades delar av processen och nästa år görs en uppgradering med nya automatiseringsbanor på de tre sjukhusen. Igår fattade Regionfullmäktige beslut om att bygga om lokalerna, en investering som tillsammans med automationsbanorna uppgår till drygt 126 miljoner kronor.

Sedan 2015 finns en automationsbana för prover på Länssjukhuset Ryhov och ett system för provsortering på Höglandssjukhuset och Värnamo sjukhus. I våras beslutade Regionfullmäktige att investera 60 miljoner kronor i nya automationsbanor på alla tre sjukhuslaboratorier.

För att det nya flödet ska komma på plats behöver lokalerna anpassas med bland annat ventilation, värme och sprinklers, vilket kräver ytterligare investeringar om maximalt 66,8 miljoner kronor.

− Det här är en viktig satsning som underlättar hanteringen av prover, samtidigt som den bidrar till en patientsäker hantering och en god arbetsmiljö på våra tre akutsjukhus, säger Rachel De Basso (S), regionstyrelsens ordförande.

I genomsnitt analyseras omkring 13 000 prover på sjukhuslaboratorierna på länets sjukhus varje dag. Proverna, som innehåller kroppsvätskor, kommer från sjukhuset, vårdcentralerna och privata vårdgivare. Efter själva provtagningen skickas provrören till laboratorierna där de hamnar i automationsbanan för att sorteras, centrifugeras och analyseras.

− Det här känns positivt på flera sätt. Med nya automatiseringsbanor ökar vår kapacitet och diagnostiken blir mer jämlik, oberoende av var man bor i regionen. Diagnostiken blir också mer patientsäker och robust, eftersom de tre automationsbanorna även kommer att fungera som back-up för varandra, säger Erik Portelius, verksamhetschef vid Laboratoriemedicin.