Frida Boisen pratar om skam och hopp under suicidpreventiva veckan

Frida Boisen pratar om skam och hopp under suicidpreventiva veckan

Frida Boisen mot vit bakgrund
Frida Boisen kommer att berätta om sin personliga resa genom skam och skuld men också hopp efter att hennes mamma tog sitt liv. Föreläsningen ”Berätta aldrig det här” är gratis och går att ta del av i både Nässjö och Jönköping den 4 september, föranmälan krävs senast den 3 september. Foto: Magnus Ragnvid/Bookmark förlag

Runt om i hela länet pågår olika aktiviteter om suicidprevention under vecka 36. På måndagen den 4 september föreläser exempelvis Frida Boisen i både Nässjö och Jönköping om sin personliga resa genom skam och skuld men också om hopp. Suicidpreventiva veckan – En vecka för livet! – anordnas för att belysa psykisk ohälsa och ska leda till att fler vågar prata om sina problem.

Kolla in evenemangskalendern via den här länken

Världshälsoorganisationen (WHO) har utsett den 10 september till den suicidpreventiva dagen för att sätta arbetet med att förhindra suicid (att ta sitt liv/självmord) på agendan. Region Jönköpings län har tillsammans med länets kommuner och andra aktörer samt civilsamhället valt att uppmärksamma hela vecka 36 (4-10 september) som suicidpreventiva veckan – En vecka för livet! – och använder hashtaggen #Brytisen i sociala medier.

– Under den suicidpreventiva veckan vill vi belysa att psykisk ohälsa finns hos alla. Det finns riskfaktorer som vi ofta pratar om men vi vet att det här kan hända alla. Därför så är det viktigt att så många som möjligt får kunskap om detta, för att vi ska kunna motverka suicid, säger Jackline Edén, som är regional samt kommunal samordnare suicidprevention.

Boisen i Nässjö och Jönköping

Frida Boisen har en bakgrund som publicist och journalist och har blivit utsedd till Sveriges bästa föreläsare fem år i rad av branschtidningen Eventeffect. Hon kommer att föreläsa både på Pigalle i Nässjö och på stadsbiblioteket i Jönköping den 4 september. Boisen kommer att berätta sin historia genom skam, skuld och hopp i samband med att hennes mamma tog sitt liv och i sitt avskedsbrev skrev till Frida: ”Nu fick du som du ville”. 

– Det är viktigt att vi kan belysa suicid från olika perspektiv. Personliga berättelser och nya infallsvinklar gör att fler kan ta till sig och känna igen sig i problematiken. För att på allvar kunna minska antalet suicidfall krävs både en ökad kunskap om ämnet och utökad samverkan mellan Region Jönköpings län, kommunerna och civilsamhället, säger Jackline Edén.

Manlig PMS och mansnormen

Män är överrepresenterade i suicidstatistiken och i veckoprogrammet finns flera aktiviteter som belyser mansnormen. Musikern Simon Näslund, som varit med i Talang i TV4, kommer att ha en föreställning om manlig PMS på onsdagen på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Näslund kommer att ta upp manlighet och hur killar pratar om sina känslor. I Vetlanda och Withalasalen kommer Björn Mortensen att ha en föreläsning om det manliga samtalet, även det på onsdagen. Mortensen kommer bland annat att ta upp problematiken med att män, när de delar med sig av sin livshistoria, nästa alltid skriver ”detta har jag inte berättat för någon”.

Evenemangskalender

  • Under suicidpreventiva veckan – En vecka för livet! – den 4-10 september pågår aktiviteter runt om i länet.
  • Alla evenemang under veckan är avgiftsfria men en del behöver deltagarna anmäla sig till i förväg och det kan vara begränsat med platser.
  • Kolla in evenemangskalendern för hela länet via den här länken.