Unga experter tycker till om vården

Unga experter tycker till om vården

Ung kille med svart hoodie och svart keps ler.
Leo Persson. Foto: Johan W Avby

Sex barn mellan elva och 16 år utgör den expertgrupp som tycker till om vad som bör förändras och vad som kan förbättras på Barnkliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. - De är jätteviktiga för oss, säger Karina Wahl, verksamhetsutvecklare på Barnkliniken.

Fyra gånger om året samlas de, de sex unga som utgör den expertgrupp som har som uppgift att tycka till om barnklinikens arbete och miljö.

- De är jätteviktiga för oss. De lyfter olika frågor, och vad de tycker är viktigt. Det kan vara allt från färgsättning/skyltning till hur man kan göra miljön mer välkomnande för barnen som är patienter hos oss. Många av våra barn och ungdomar kan ju vara inneliggande patienter under en tid, det som tidigare har lyfts har varit att de ska kunna koppla upp mobil till tv, och andra tekniska saker, säger Karina Wahl, verksamhetsutvecklare på Barnkliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Gruppen består, som sagt, av sex barn mellan elva och 15 år. Under samlingen senast var fyra av dem på plats.

Anna Stenberg är 15 år och hon bor i Jönköpingstrakten. Hon har varit patient på barnkliniken i flera år, först på grund av att hon drabbades av leukemi. Hon berättar att hon har blivit frisk från den, men att hon i stället har en tarmsjukdom, Crohns sjukdom.

- Jag mår bra, jag lever på ganska som vanligt, Crohns är ju en sjukdom som går i vågor så jag går på regelbundna kontroller här, säger hon och fortsätter:

- Jag tycker att personalen är väldigt gulliga och de är väldigt noggranna med att man trivs och har det bra. Frågar man dem saker så kan de alltid hjälpa till. Sen är det fräscht här.

Vad kan bli bättre?

- Vi har tagit upp mycket med lokalerna, att det ska vara lite mer färger och att man ska kunna göra det mer trivsamt. Sen att det ska finnas saker som gör att man får annat att tänka på, till exempel spel och sådana saker.

Hur bra är sjukvården på att lyssna på era synpunkter?

- Jo, men jag tycker att de är bra på det, så gott de kan. Sen kan det ju finnas andra orsaker att inte allt blir av, till exempelvis ekonomi.

Varför ville du vara med i den här gruppen?

- För att kunna tycka till och förbättra för oss yngre patienter, svara Anna Stenberg blixtsnabbt.

Ungefär lika snabbt svarar Leo Persson, 13 år från Habo.

- För att kunna göra så att barn får det bättre! Och jag tycker att det har blivit bättre.

Vad är det som blivit bättre?

- Rummen. De har piffat upp dem lite med tavlor och affischer, och målningar på väggarna som man blir glad av.

Vad kan bli bättre?

- Jag vet inte, men det är väl typ att det inte får vara för tråkigt, det ska inte bara vitt på rummen. Det går att göra så att det blir lite roligare, säger Leo Persson som har samma sjukdom som Anna Stenberg, Crohns sjukdom.

Med på rundvandringen var också Helena Simmeborn, specialpedagog på lekterapin. Hon berättar att de sex barnen fungerar som ett patientråd och att de när de träffades vid de första gångerna var lite försiktiga och blyga eftersom de inte kände varandra sedan tidigare. Nu har de träffats fem gånger och försiktigheten har släppt.

- Vi är så glada att vi har kommit igång med detta. Vi har skrivit ett samarbetsavtal med barnen för att tydliggöra vårt ansvar och barnens ansvar så att de får lön för att de är med i barnexpertrådet. De lyfter frågor till och från deltagare och till och från barnkliniken, det kan komma frågor från olika team som de vill att barnen ska prata om. Vi på barnkliniken ansvarar sedan för att meddela barnen om vad som har gjorts, och vad som inte har gjorts och varför, säger hon.