Återigen tillåtet att nyanställa men strejk bryter ut i fem regioner

Återigen tillåtet att nyanställa men strejk bryter ut i fem regioner

Dekorativ bild

4 juni klockan 11.00 går Vårdförbundet ut i strejk i fem regioner. Samma dag hävs nyanställningsblockaden, vilket gör att det från klockan 16.00 återigen är möjligt för regionerna att anställa inom Vårdförbundets avtalsområde.

Vårdförbundets strejk, som inleds 4 juni klockan 11.00, omfattar biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor i regionerna Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. 11 juni omfattas även regionerna Västmanland och Värmland om strejk om inte parterna kommit har överens innan dess.

Region Jönköpings län omfattas inte av strejken men delar SKR:s uppfattning om att den får stora negativa konsekvenser för svensk hälso- och sjukvård.

– Invånarnas behov av hälso- och sjukvård måste mötas under årets alla dagar. Nu närmar sig sommaren då bemanningssituationen är särskilt utmanande. Inför varje sommar görs en noggrann planering för antalet vårdplatser så att bemanningen räcker till för invånarnas behov samtidigt som medarbetarna får sin semester. Skulle regionerna tvingas dra ner kraftigt på verksamheten under sommaren på grund av strejk, skulle det drabba både invånare och medarbetare negativt, säger HR-direktör Patrick Nzamba.

Strejken har i nuläget begränsad påverkan för invånarna i Jönköpings län

Universitetssjukhuset i Linköping tar emot patienter från Jönköpings län. Det handlar främst om vård som inte kan anstå, som viss cancervård och viss akut vård.

– Den information vi har från Region Östergötland är att akutsjukvård och vård som inte kan anstå kommer att fungera som vanligt men att den elektiva vården kan komma att påverkas. För invånarna i Jönköpings län ger det sannolikt begränsad påverkan i nuläget, säger Martin Takac, sjukvårdsdirektör för Kirurgisk vård.

Nyanställningsblockaden hävs 4 juni klockan 16.00

4 juni klockan 16.00 hävs nyanställningsblockaden i regionerna. Det innebär att Region Jönköpings län från och med då kan anställa inom de yrkesgrupper som omfattats av nyanställningsblockaden.

– Även om hävningen av nyanställningsblockaden underlättar, innebär övertids- och mertidsblockaden fortfarande stora ansträngningar i vissa verksamheter för att klara bemanningen vid korttidsfrånvaro, som till exempel när medarbetare är sjuka, säger Patrick Nzamba.

Om konflikten mellan arbetsgivare och Vårdförbundet