I Almedalen idag: Går det att förena konst med tydliga mål?

I Almedalen idag: Går det att förena konst med tydliga mål?

En leende kvinna
Ulrika Josefsson är verksamhetschef vid Kulturhuset Spira i Jönköping. Hon deltar i ett seminarie om ledning och målstyrning av konst när Region Jönköpings läns seminarieprogram i Almedalen idag avslutas. Foto: Lars Kroon

Hur ska vi leda våra kulturorganisationer på ett bra sätt i framtiden? Och är det verkligen omöjligt att förena konst med tydlig styrning och effektivt ledarskap? Det är några av frågorna på agendan när Region Jönköpings län fortsätter att ge utrymme för kulturfrågor i sitt seminarieprogram i Almedalen.

Kultur är en viktig tillväxt- och utvecklingsfaktor i Region Jönköpings län som bland annat bidrar till ett levande samhälle för länsborna. Samtidigt slåss kultursektorn, både här och i övriga landet, om ekonomiska resurser med många andra angelägna samhällsområden. Frågor om hållbarhet, ledarskap och hur vi säkerställer att resurser används på rätt sätt är centrala för framtiden. 

– Tyvärr ligger vår bransch efter övriga branscher när det gäller bland annat utvecklingsfrågor och målstyrning och jag tycker att de här frågorna behöver lyftas nationell nivå, säger Ulrika Josefsson, verksamhetschef på Kulturhuset Spira i Jönköping och initiativtagare till seminariet.

Hon menar att ledarskap är ett känsligt ämne i många kulturverksamheter.

– Jag tror att det finns en rädsla för att den konstnärliga friheten ska äventyras på bekostnad av styrning mot de måltal som villkorar våra resurser. Men för mig handlar inte ledarskap om att begränsa, utan om att möjliggöra att verksamhetens olika delar fungerar effektivt så att vi når våra mål och kan få nya medel. Genom att lägga ett större fokus på vilka mål vi vill uppnå tror jag att kulturen kan få en ännu större och mer given plats i samhället. Det finns stor risk att vi blir navelskådande och ser oss själva som den viktigaste målgruppen om vi inte jobbar bort den här beröringsskräcken för verksamhetsutveckling och målstyrning. Jag tror att det skulle göra våra verksamheter mer relevanta för dem som vi faktiskt är till för och att de resurser samhället vill lägga på kultur kan öka istället för att minska.

I samtalet medverkar även Filip Zezovski Lind, chef för avdelningen Kultur och bibliotek på Jönköpings kommun, samt Mikael Brännvall, VD för Svensk scenkonst. Moderator är Maria Waldenvik, marknadschef på Kulturhuset Spira.